TUZLANSKI KANTON

Tuzlanski kanton: Besplatni pregledi za više od 100 zvorničkih povratnica

Održano predavanje o prevenciji opake bolesti

M. BERBIĆ

27.1.2018

U okviru akcije "Stop grliću maternice" ljekari i medicinari iz UKC-a Tuzla i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo TK posjetili su zvorničko povratničko naselje Đulići, gdje je za žene iz ovog i okolnih mjesta održano predavanje o prevenciji opake bolesti te su obavljeni zdravstveni pregledi više od 100 povratnica.  

Prigodni paketi

U Đuliće, Klisu, Kučić Kulu i druga sela u dolini rijeke Sapne vratile su se uglavnom ratne udovice koje zbog međuentitetskih administrativnih prepreka i udaljenosti imaju teškoća s pristupom zdravstvenim ustanovama i liječenjem.

- Ovim aktivnostima želimo podići svijest žena o neophodnosti preventivnih pregleda kako bi se smanjile opasnosti koje rak grlića maternice donosi. U povratničkim sredinama je to posebno važno jer su žene veoma često i nosioci domaćinstava - istakla je prof. dr. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, koja je predvodila tim koji je boravio u Đulićima.

Partner u ovoj akciji bio je Regionalni odbor „Merhameta“ Tuzla, koji je za sve učesnice osigurao prigodne pakete s hranom i higijenskim materijalom.


Pregledane stanovnice Đulića, Klise, Kučić Kule i drugih sela. Pregledane stanovnice Đulića, Klise, Kučić Kule i drugih sela

Topli obrok

- Kroz našu javnu kuhinju mi svakodnevno pripremamo i dijelimo po jedan topli obrok za najugroženije građane Tuzlanskog kantona, a na ovaj način želimo pokazati da brinemo i o zdravlju socijalno osjetljivih kategorija stanovništva - kazala je Mensura Husanović, direktorica RO „Merhamet“ Tuzla.

Koncert u Tuzli 

Završetak aktivnosti u okviru sedmice prevencije i borbe protiv raka grlića maternice planiran je 27. januara, kada će u tuzlanskom „Bingo City Centru“ biti održan koncert pod nazivom "Muzikom za žene".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.