TUZLANSKI KANTON

Potrebno napraviti put do nacionalnog spomenika: Do tvrđave Soko može se prići samo kozijim stazama

Gradina Soko je među najzapuštenijim spomenicima u BiH ( H. Čalić)

Piše: H. ČALIĆ

2.2.2018

Srednjovjekovni grad Soko iznad Gračanice, koji je proglašen nacionalnim spomenikom, propada godinama jer mu je nemoguće prići. Glavni ulaz u objekt je blokiran izgradnjom privatne kuće pa su se članovi Komisije za procjenu stanja grada morali kozijim stazama probijati do tvrđave.

Kratak rok

Na grad star skoro šest stoljeća, nakon što ga niko nije obišao 15 godina, uspjeli su se popeti direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog naslijeđa TK Benjamin Barjaktarević, stručni saradnik u Zavodu Rusmir Djedović, prof. Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u BKC-u Gračanica...

- Ovo što smo vidjeli je nedopustivo. Ovaj nacionalni spomenik mora se zaštititi te omogućiti normalan prilaz. Mi u Zavodu ćemo u kratkom roku uraditi idejno rješenje prilaza, jer postoje tri varijante. Raduje me veliki interes mještana Sokola da im se otvori put do njihove tvrđave, koja će, uz obnovljenu džamiju, činiti jezgro srednjovjekovnog grada Sokola, u koji će ljudi rado dolaziti - kazao je Barjaktarević.

Djedović je kazao da se Soko u pisanim dokumentima prvi put spominje 2. juna 1449. godine i po tom datumu se u Gračanici obilježava Dan općine.

Loše stanje

- Kao posjed pripadao je Radivoju Kotromaniću iz dinastije bosanskih kraljeva Kotromanića. Nakon što su ga 1840. godine napustile Osmanlije, osuđen je na propast i vrlo zapušten. Bedemi su porušeni, a u lošem stanju su i podzemne prostorije - istakao je Djedović.

Izdvojena sredstva

Predsjednik MZ Soko Mirzet Topčagić kaže da su svi dosadašnji pokušaji da se riješi prilaz tvrđavi bili neuspješni. Ove godine za ove namjene u budžetu općine izdvojena su i određena sredstva.

- Da bi se bilo šta radilo na obnovi tvrđave, odnosno da bi na nju mogli stići istražitelji i potencijalni donatori, uvjet je prilaz. Naše novoformirano Udruženje žena “Gradina” nada se će se uporedo s tim riješiti i sudbina obnovljene stare džamije, koja će se, prema planovima, pretvoriti u bosansku kuću - kaže Topčagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.