TUZLANSKI KANTON

Dječaci više ovisni o igricama, a djevojčice o društvenim mrežama

Dnevni centar Klinike za psihijatriju UKC-a Tuzla: Liječenje i do šest mjeseci

E. SKOKIĆ

21.2.2018

Šefica Odjela za dječiju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli, doc. dr. Nermina Kravić ističe da se u svom radu gotovo svakodnevno susreće s različitim poremećajima koji su vezani za prekomjerno korištenje interneta.

Grupna terapija

Nažalost, navodi ona, bilo je slučajeva koji su zahtijevali hospitalizaciju, ali naglašava da se do izlječenja ovisnosti došlo kroz individualnu i grupnu terapiju, koja zna potrajati i do šest mjeseci.

- Imali smo slučaj 16-godišnjaka koji je zbog prekomjerne upotrebe interneta umislio da ga neko prati, da mu je otkriven Facebook profil i da mu se šalju određene poruke. Postao je uznemiren, osjećao strah i takvo jedno teže psihičko stanje zahtijevalo je daljnje liječenje - kaže doc. dr. Kravić.

Internet i njegove pošasti u modernom dobu nemoguće je ignorirati, ali, naglašava Kravić, važno je pravilno koristiti takve resurse, pri čemu je uloga roditelja ključna.

Primjera ovisnosti, prema njenim riječima, ima mnogo. Dječak koji je promijenio školu nije se na najbolji način uklopio u novu sredinu. Vrijeme je provodio na internetu, počeo se naglo debljati, a kada su roditelji pokušali da limitiraju njegovo vrijeme provedeno za kompjuterom, bivao je uznemiren i agresivan.

- On nije izlazio, nije komunicirao s drugim ljudima i sve se svelo na igrice. Roditelji su poduzeli mjere onda kada su uvidjeli da neće završiti školsku godinu. Prošao je kroz psihoterapiju adolescenta i prevazišao te probleme - dr. priča Kravić.

No, navodi ona, česte su zloupotrebe, prijetnje, ucjene, lažno predstavljanje...

- Imali smo slučaj 14-godišnje djevojčice koja se dopisivala s osobom koja je za sebe tvrdila da je „Pinkova zvjezdica“. Čak je sa 14 godina bila spremna otići od kuće i udati se za njega. Ta osoba je kasnije manipulirala njom, vrijeđala je, a osoba tog uzrasta je izuzetno ranjiva i dovoljan je jedan loš komentar da poljulja njeno samopuzdanje - kaže doc. dr. Kravić.



Teža psihička stanja

Radna sedmica

Ona navodi da zbog svega toga roditelji moraju znati šta im dijete radi.

- Pa niko dijete od pet godina neće ostaviti nasamo s uključenom peglom. Zato ne smijemo dijete od 10 ili 15 godina ostavljati na internetu bez nadzora, jer je to opasno. Vrlo je važno imati mjeru. U toku radne sedmice djeca ne bi smjela imati pristup internetu za igrice duže od 60 minuta - zaključuje dr. Kravić.

Doc. dr. Kravić ističe da se igranjem igrica brzo postiže osjećaj zadovoljstva, jer se u tim trenucima luči dopamin zbog brzih nagrada, prelazaka nivoa ili pobjeda.

- Zbog toga djeca postaju nestrpljiva kada moraju pročitati 200 ili 300 stranica školske lektire. U igricama se stimulira brza vožnja, a mladi ljudi u realnom svijetu često zaborave da imaju jedan život. Imamo tuče čiji povod nije sukob, već želja da se na društvenim mrežama sakupi što veći broj lajkova. Neophodno je djecu potaknuti i uključiti u različite vrste aktivnosti, druženje, boravak u prirodi, druženje s roditeljima i vršnjacima... - zaključuje doc. dr. Kravić.

Progresivan rast broja pacijenata, prema riječima doc. dr. Nermine Kravić, nije alarmantan, ali je neophodno da se na vrijeme prepoznaju problemi i potraži pomoć ljekara.

- Postoji potreba da dobijemo nekoliko soba za hospitalizaciju na Odjelu dječije psihijatrije, da bismo odvojili djecu od odraslih. Imamo takvu vrstu projekta, potrebna nam je podrška. Ako imamo dječiju hirurgiju, ortopediju, oftalmologiju, trebamo imati i psihijatriju kao tercijarni oblik zdravstvene zaštite mladih - naglašava doc. dr. Kravić, koja je, uz doc. dr. Zihneta Selimbašića, subspecijalizirala u oblasti dječije i adolescentne psihijatrije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.