TUZLANSKI KANTON

Omogućiti polaganje eksterne mature svim gimnazijalcima

S prošlogodišnjeg polaganja eksterne mature u Tuzli

M. Mu.

6.3.2018

Eksterna matura za učenike gimnazija, stručnih i osnovnih škola na područja Tuzlanskog kantona bit će održana polovinom maja i obuhvatit će sve škole u TK.  

Izborni predmeti

Za gimnazijalce će ovo biti 13. eksterna matura, a, osim testa općeg znanja, koji će biti eliminatoran, matura će obuhvatiti i dva izborna predmeta.

Prema riječima Hariza Agića, koordinatora mature u Pedagoškom zavodu Tuzlanskog kantona, ove godine od Ministarstva obrazovanja i nauke tražit će se pokretanje inicijative o izmjeni pravilnika. Ovim će, kaže Agić, biti omogućeno da eksternu maturu polažu i oni učenici koji pohađaju neki drugi tip gimnazije osim opće, kao što je to bio slučaj do sada.

Kada su u pitanju srednje škole, Agić objašnjava da će ove godine u svim školama na području Tuzlanskog kantona biti proveden pilot-projekt eksterne mature.

Plan je, naglašava, da od 2019. godine eksterna matura u svim srednjim školama bude obavezna te dodaje da je Pedagoški zavod spreman na taj potez, dok će, smatra, krajnju ocjenu dati politika.

Anketno pitanje

- Sliku o zadovoljstvu, primjedbama i prijedlozima dobivamo od naših učenika putem anketnog pitanja. Analiziramo te rezultate, gledamo gdje možemo nešto poboljšati. Učenici koji polažu eksternu maturu dobivaju rezultate putem maila u roku od 24 sata. Na kraju školovanja učenici uz diplomu dobivaju i zapisnik o tome da su polagali eksternu maturu, koji je, prema našim saznanjima, priznat u nekoliko zemalja Evropske unije - kaže Agić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.