TUZLANSKI KANTON

U Tuzli potpisana peticija za prava žena sa invaliditetom

Arhiv

Fena

7.3.2018

U okviru Kampanje za žene s invaliditetom "Vrijeme je za naša prava" danas je u Tuzli organizirano potpisivanje peticije za prava te populacije, a organizator ovog događaja je Informativni centar za osobe s invaliditetom "Lotos".

Potpisivanje peticije upriličeno je, između ostalog, povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Zaposlenica u Informativnom centru za osobe s invaliditetom "Lotos" Adisa Kišić ističe da je cilj kampanje doprinijeti inkluzivnijem bh. društvu, u kojem će biti stvoreni uslovi da žene s invaliditetom mogu na ravnopravan način ostvarivati svoja prava.

- Želimo ukazati na nepovoljan položaj žena sa invaliditetom koje su izložene višestrukoj diskriminaciji, u raznim sferama života, od obrazovanja, zapošljavanja, ostvarivanja prava na socijalnu zaštitu, na kretanje itd - kazala je Kišić.

Posebno akcentira problem zdravstvene zaštite žena sa invaliditetom, koje ne ostvaruju svoja prava na ravnopravan način.

Cilj peticije je prilagoditi zdravstvene usluge ženama sa invaliditetom, koje se posebno odnose na osiguravanje arhitektonske pristupačnosti zdravstvenim ustanovama i potrebne medicinske opreme, poput ginekološkog stola za ovu populaciju.

Kišić je konstatovala da su, zbog neprilagođene zdravstvene zaštite, žene sa invaliditetom izloženije rizicima i obeshrabrene da obavljaju redovne preglede.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.