TUZLANSKI KANTON

Srebrenik: Za vodovod i kanalizaciju 1,5 miliona KM

Prioritet u finansiranju imat će istražni radovi i izgradnja vodoopskrbnih objekata na mjesnim područjima Duboki Potok, Tinja i Podorašje

Srebrenik: U izgradnju i sanaciju puteva bit će uloženo milion KM

O. M.

11.3.2018

Programom izgradnje infrastrukture na području općine Srebrenik, koji je prije nekoliko dana usvojen na sjednici Općinskog vijeća, u ovoj godini planirana su ulaganja u unapređenje lokalne infrastrukture u iznosu većem od tri miliona maraka.

Najznačajniji iznos sredstava usmjerit će se u popravak, održavanje i izgradnju objekata vodosnabdijevanja i kanalizacije.

– U rješavanje problema nedostatka vode za piće i odvodnje otpadnih voda u ovoj godini Općina će uložiti 1,5 miliona maraka. Prioritet u finansiranju imat će istražni radovi i izgradnja vodoopskrbnih objekata na mjesnim područjima Duboki Potok, Tinja i Podorašje, čiji se mještani već godinama suočavaju s problemom nedostatka vode za pića.

- Prioritet će imati i dovršetak bunara B-5, potisnog cjevovoda i prateće upravljačke i ostale opreme, čime će se osigurati dodatne količine vode u sistemu gradskog vodovoda. Izgradnjom novog vodovoda u ovoj godini planiramo riješiti i problem nedostatka vode za piće u podmajevičkom naselju Ravnuše, u kojem žive pripadnici rumunske nacionalne manjine – rečeno nam je u Općini.

U izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju puteva i mostova u ovoj godini bit će uloženo skoro milion maraka, a značajna ulaganja planirana su i u izgradnju javne rasvjete i sportskih terena te u izradu projekta višenamjenskog vrednovanja, korištenja i zaštite zemljišta na području ove općine. Značajna ulaganja predviđena su i u poboljšanje poslovnog ambijenta na području ove općine.

 – U ovoj godini planiran je završetak poslovne zone Brezje, za šta je u budžetu planirano 150.000 maraka. Time će biti poboljšan  ambijent za ulaganja privrednika u izgradnju novih proizvodnih kapaciteta i povećanje broja zaposlenih, ali i stvoriti pretpostavke za privlačenje inozemnih ulagača – navode u općini.

 Javne rasprave

U planiranju Programa izgradnje lokalne infrastrukture mogli su učestvovati svi građani. Naime, u mjesnim zajednicama su organizirane javne rasprave kako bi mještani dali svoje primjedbe i prijedloge.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.