Obilježen Svjetski dan bubrega |

Tuzla: Zasađeno drvo u parku UKC-a za sve darivatelje organa i tkiva

A. BAJRIĆ
10.03.2018 17:51

U povodu obilježavanja Svjetskog dana bubrega u subotu je parku Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla zasađeno drvo kao posveta svim darivateljima organa i tkiva, a postavljena je kamena ploča s natpisom.  

Obilježavanje Svjetskog dana bubreba u Tuzi se organizira na incijativu Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona, a u saradnji sa istoimenim Federalnim udruženjem, Donorskom mrežom u BiH, Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, Udruženjem ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH.

Nakon svečanog čina u parku UKC-a održana je i tribina u BKC-u Tuzla koja je također bila posvećena darivateljima organa i tkiva sa kratkim predavanjima o značaju transplantacije organa i tkiva.

Inače, u BiH je registrirano 2684 bolesnika na dijaliznom liječenju. Od toga je u RS oko 1.100, u Federaciji BiH oko 1.500 i Distriktu Brčko oko 90.

- U Federaciji BiH postoji od 2014. godine Centar za transplantacijsku medicinu sa sjedištem u Sarajevu, čija je djelatnost unapređenje transplantacije organa. U navedenom centru postoji i lista čekanja koja predstavlja nadu za sve bolesnike u Federaciji. Malo je transplantacija organa u BiH zbog nedostatka donora. Državanim organima transplantacija bi trebala biti prioritetan program što do sada nije bio slučaj. Neophodan je doprinos svih nas u edukaciji stanovništva o potrebi postojanja solidarnosti u formi donorstva za života, a posebno edukaciji porodica da daju pristanak za uzimanje organa kod moždano mrtvih donora. Darivanje organa je najveći vid solidarnosti, pleminosti i humanosti – navode tuzlanski organizatori obilježavanja Svjetskog dana bubrega.

Tagovi

Tuzla
NA VRH