NAUKA

Počeo 5. ''Tuzla Brain Week'': O tajnama mozga razgovarat će studenti iz BiH i Hrvatske

S jučerašnjeg početka petodnevne manifestacije u Tuzli ( A. Bajrić)

Piše: M. Mu.

14.3.2018

Peti ''Tuzla Brain Week'' počeo je u Tuzli, a za pet dana trajanja posjetioci će, osim predavanja, imati priliku da kroz radionice iz oblasti neurologije, neuropsihijatrije, patologije mozga, neurohirurgije nauče nešto više o mozgu.

Naučni radovi

- Cijela sedmica je posvećena neuronauci, znači, ne isključivo oboljenjima koja srećemo u oblasti neurologije. U okviru sedmice imamo i dio koji je posvećen naučnim radovima, gdje će studente Medicinskog fakulteta ocjenjivati komisija te će dobiti certifikate koje će bodovati Ljekarska komora - kazao je Sejfo Begić, predsjednik Studentskog vijeća Medicinskog fakulteta u Tuzli.

Prema riječima prof. dr. Mirsada Hodžića, načelnika Klinike za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dostignuća koja su naučnici iz različitih oblasti postigli predstavljaju veliki napredak za kompletnu nauku. Ipak, smatra da još ima dosta nepoznanica o mozgu i njegovim funkcijama.

- Mozak na neki način zrači oko sebe. Upravlja našim emocijama i svakodnevnim radom, a i dalje je neistražen. Cilj istraživanja mozga jeste da sve njegove funkcije budu usmjerene u pozitivnom pravcu - smatra prof. dr. Hodžić.

Begić: Certifikati za studente

Hodžić: I dalje nepoznanica

Brojne kolege

Inače, ovogodišnji ''Tuzla Brain Week'' na jednom mjestu je okupio studente s nekoliko bh. univerziteta, ali i njihove kolege i profesore iz susjedne Hrvatske.

Podrška Vlade  

Treću godinu zaredom podršku ''Tuzla Brain Weeku'' daje i Vlada Tuzlanskog kantona. Ministar Bahrudin Hadžiefendić istakao je da je ponosan na dosadašnje rezultate ovog naučnog skupa.  

- Svjedoci smo da iz godine u godinu dolazi sve više gostiju, ne samo s našeg univerziteta nego i drugih, pa čak i okolnih zemalja. Ovom prilikom im čestitam na tome i poručujem da ćemo kao Vlada uvijek biti tu da ih podržimo u svakom mogućem smislu - poručio je Hadžiefendić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.