TUZLA

Riješili 44.450 predmeta, najveći problem je odlazak uposlenika

Općinski sud u Tuzli: Zbog nedostatka prostora, rade na više lokacija

M. Mu.Avaz.ba

15.3.2018

Općinski sud u Tuzli u 2017. godini riješio je 44.450 predmeta, od toga skoro 30.000 nekomunalnih i više od 12.000 komunalnih predmeta, rečeno je na jučerašnjoj pres-konferenciji, na kojoj su prezentirani rezultati rada ove ustanove.

Vansudska nagodba

Kako je istaknuto, prošla godina bila je relativno uspješna za Općinski sud. Poručeno je da je Sud ostvario planirane rezultate te da su po broju riješenih predmeta iznad prosjeka kada su u pitanju općinski sudovi na nivou Federacije BiH. Naglašeno je da je tokom protekle godine zabilježen i odliv kadrova te da je ključni problem ove pravosudne institucije i prošle kao i proteklih godina bio nedostatak prostora i rad Suda na više različitih lokacija.

Istaknuto je i da Općinski sud u Tuzli tokom posljednjih nekoliko godina bilježi i povećan broj predmeta koji su riješeni vansudskom nagodbom, a samo lani takvih je bilo 128, najviše u BiH.

Prema riječima Muhameda Tulumovića, predsjednika Općinskog suda u Tuzli, ažurni su bili na privrednom, parničnom, krivičnom i prekršajnom referatu.

Odliv kadrova

- Prvi put u posljednjih pet godina imamo povećan broj neriješenih predmeta koji nisu komunalni. Desilo nam se da smo prošle godine imali povećanje za četiri posto ili 544 predmeta. Nismo zadovoljni tim. Do toga je došlo jer smo imali u prošloj godini odliv kadrova - i sudijskog i administrativno-tehničkog. Sve se to odrazilo na ovaj rezultat. Također, nije smanjen broj neriješenih komunalnim predmeta. To se ponavlja svake godine i prisutno je u skoro svim sudovima u BiH - zaključio je Tulumović.

Stečajni postupci

Kada su u pitanju planovi za 2018. godinu, iz Općinskog suda u Tuzli ističu da je cilj da se, između ostalog, ove godine nastavi ažuriranje stečajnih postupaka. Inače, lani je u Općinskom sudu riješen 61 stečajni predmet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.