SASTANAK

Vlada TK održala konsultacije u sklopu projekta "Inicijativa za lokalne vlasti"

Fena

20.3.2018

Premijer Jakub Suljkanović i članovi Vlade Tuzlanskog kantona (TK) održali su danas radni sastanak sa delegacijom iz Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) o projektu pod nazivom "Inicijativa za lokalne vlasti".

Riječ je o razgovoru sa grupom međunarodnih stručnjaka koji obilaze sve općine i kantone u Bosni i Hercegovini kako bi obavili sveobuhvatne konsultacije sa svim akterima i čuli njihova mišljenja o glavnim izazovima sa kojima se suočavaju lokalne vlasti u BiH.

Sastanak je bio prilika za otvaranje ključnih tema i pitanja kakvi su, između ostalog, neravnomjerna raspodjela javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine te neharmoniziranost zakona na različitim nivoima vlasti.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović istaknuo je kao primjer neusklađenost Zakona o principima lokalne samouprave i Zakona o budžetima te naveo da postoji mnogo propisa koji su u koliziji.

- Ravnomjernijim razvojem spriječit ćemo vanjske i unutrašnje migracije - rekao je Suljkanović te naglasio da se Vlada TK želi boriti kako bi cijela BiH bila mjesto ugodnog življenja a ne samo nekoliko gradova.

Svrha projekta jeste pružiti pomoć kako bi se kroz strategije vlada u BiH (FBiH, RS, Brčko Distrikta) dalje produbila i provodila Reformska agenda na nižim nivoima vlasti a Inicijativa bi trebala doprinijeti diskusiji o neophodnosti reformi.

Inicijativa za lokalne vlasti trebala bi ponuditi i odgovore na probleme koji se odnose na oblasti sigurnosti i privrede.

Početkom juna Komisija će predstaviti prijedloge rješenja koja su namijenjena ne samo lokalnim vladama, već i finansijerima, saopćila je Vlada TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.