Nakon stupanja u štrajk: Ovo je bruka i sramota šta se danas radi rudarima

TUZLA Damir Brašnjić, dijete poginulog rudara

Nakon stupanja u štrajk: Ovo je bruka i sramota šta se danas radi rudarima

Uposlenici Rudnika Kreka iz Tuzle od jutros su u generalnom štrajku. Vladi Federacije BiH uputili su šest zahtjeva, od kojih, kako navode, neće odustati.

Među zahtjevima koji su dostavljeni premijeru Fadilu Novaliću Sindikat Kreke traži isplatu plaća i uplatu doprinosa te utvrđivanje odgovornosti i smjenu kompletne Uprave rudnika.

Damir Brašnjić, sin rudara koji je u najvećoj rudarskoj tragediji 26. avgusta 1990. godine u jami Dobrnja-Jug izgubio život, s ogorčenjem priča o današnjem položaju kopača crnog zlata.

- Ovo je bruka i sramota šta se danas radi rudarima. Odgovorno tvrdim da rudari Kreke mnogo više proizvode od onoga koliko se u taj proces ulaže – kaže Brašnjić.

Predsjednik Sindikata Kreke Zuhdija Tokić ističe da su obišli sve pogone i rudnike te da je situacija apsolutno pod kontrolom.

- Zabrinjava nas što nemamo nikakve povratne informacije od onih kojima su upućeni naši zahtjevi. Ako i dalje budu ignorirali naše zahtjeve, mogu poručiti da ćemo mi sve manje biti u rudnicima, a gdje ćemo i kako ćemo nakon toga, o tome za sada ne bih govorio – kaže Tokić.

Ispred svih pogona, rudnika i rudničke direkcije izvješene su zastave BiH i rudarske te postavljen napis štrajk.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH