GRADAČAC

Kakva besparica vlada, zadovoljni smo prodajom

Sa sajma u Gradačcu: Predstavljeni proizvodi iz cijele BiH

Piše: Z. MATKIĆ

1.4.2018

U organizaciji Saveza udruženja „Mreža žena – Veliko srce u BiH“ u Gradačcu je protekla dva dana održan 8. gradačački sajam organskih proizvoda „Eko-etno BiH“.

Zaštita okoline

Svoje proizvode iz različitih oblasti kućne radinosti prezentiralo je tridesetak certificiranih proizvođača iz Bosne i Hercegovine te nekoliko udruženja i srednjih škola koji se bave zaštitom okoline.

- To su mali poduzetnici koji se u okviru svoje porodice bave tradicionalnom proizvodnjom. Ove godine na sajmu su izlagali proizvođači pčelinjih proizvoda, lončari, kožari, uzgajivači ljekovitog bilja, a imali smo izložene i druge proizvode iz kućne radinosti - kaže Almasa Huskić iz Saveza udruženja „Mreža žena – Veliko srce u BiH“

Na sajmu svoje proizvode od meda i ostalih pčelinjih proizvoda već sedmi put izlaže Ermin Delić iz Zenice. Kaže da je zadovoljan organizacijom sajma, a i prodajom u Gradačcu.

- Kakva je kriza u državi, mi smo zadovoljni prodajom, ali nije kao prethodnih godina. Ove godine manje je interesiranje ljudi za kupovinom naših proizvoda. Vjerovatno narod nema para - ističe Delić.

Duga tradicija

Na sajmu tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice, tahan i bijelu halvu, bombone, lizala i orašnjače, izlaže Sahida Nanić iz Gornjeg Rahića kod Brčkog. Dolazi iz porodične firme „Slatka tajna“ koja ima stogodišnju tradiciju proizvodnje poslastica.

- Kakva je trenutačna besparica i narod nema para, ja sam ipak zadovoljna prodajom – kazala je Nanić.

Bez podrške

Nanić ističe da male porodične proizvođače niko ne podržava.

- Žalosno je da nemamo nikakve poticaje ni u Brčko Distriktu ni na državnom nivou. Još niko nije donio zakone o starim zanatima i mi smo prepušteni sami sebi - tvrdi Nanić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.