TUZLANSKI KANTON

Gračanica: Zbog popucalih zidova mještani nemaju sna

Adem Dobrnjić pokazuje pukotine na zidovima

H. ČALIĆ

3.4.2018

  Nakon topljenja snijega i obilnih kiša, na području gračaničke općine tokom prošlog mjeseca pojavilo se nekoliko klizišta i odrona koji mogu oštetiti stambene objekte i puteve.  

Za sada je najteže stanje u Gornjoj Orahovici, zaseoku Dobrnjići, u kome su u nekoliko kuća zbog “nemirnog” tla popucali zidovi pa se mještani boje zanoćiti u njima.

- Kuću smo sagradili ovdje jer smo tu imali plac. Sad su zidovi popucali pa sa suprugom i dvoje djece u njoj spavamo na svoj rizik. Ne znam šta da radim i kome da se obratim za pomoć - kazao je Adem Dobrnjić pokazujući nam pukotine na zidovima.

Zidovi su popucali i u kućama njegovih komšija Mirsada i Samira Dobrnjića.

Vlasnike oštećenih kuća nedavno su posjetili geolog Amer Džindo iz Tuzle i šef Civilne zaštite Gračanica Mustafa Bajić te građevinski inspektor Azijada Husić.

- U zaseoku Dobrnjići lani smo sanirali jedno veliko klizište, ali je cijeli zaselak s više od 20 kuća “nemirno područje” i ovdje treba zabraniti svaku gradnju, pa i najmanjeg objekta. Za sada ne vidim da se zemlja pokrenula, ali su slijeganja tla česta i kuće pucaju. Nažalost, ovdje je djelimično problem i ljudski faktor - kazao je Džindo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.