GRAČANICA

Ove godine više proizvodnih zanimanja

Piše: H. Č.

4.4.2018

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Gračanica usvojen je plan upisa u Gimnaziju “Dr. Mustafa Beganović” i Mješovitu srednju školu. Školski odbori i direktori škola, u saradnji s poslodavcima i potrebama privrede, pripremili su optimalne planove upisa u prve razrede srednjih škola.

Prema riječima direktora MSŠ, prof. Redže Alihodžića, planiran je upis 450 učenika u 20 odjeljenja, jedno više nego prošle godine.

- Mi smo nekoliko puta bili na dogovorima s Udruženjem poslodavaca i vlasnika gračaničkih kompanija, s kojima smo dogovarali novu upisnu politiku. I učenicima i njihovim roditeljima smo prezentirali razna deficitarna zanimanja, za kojima vapi privreda i u kojima će svršeni učenici odmah dobiti zaposlenje – kaže Alihodžić.

Ističe kako su se pri donošenju plana upisa bazirali na proizvodna zanimanja, pa će tako u prve razrede ove škole biti upisani operateri na CNC mašinama, tehničari elektroenergetike, zavarivači, instalateri centralnog grijanja, kuhari, krojači, medicinske sestre...

U Gimnaziji će biti upisano pet odjeljenja i to tri u opću gimnaziju, te po jedno u filološko jezičku gimnaziju i za IT odsjek. Direktorica ove škole, prof. Minka Kurtović je naglasila da raspolažu s dobrim prostornim mogućnostima i stručnim kadrom pa je plan da se u pet odjeljenja upiše 125 učenika realan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.