SJEĆANJA

Tuzlaci se prisjećaju početka pružanja tuzlanskog otpora

Fena

4.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

FOTO: A.Bajrić Blicko / Fena


Polaganjem cvijeća i odavanjem počati na spomen-obilježjima Slana banja u Tuzli, danas je započelo obilježavanje 4. aprila 1992. godine, datuma od posebnog značaja za noviju historiju ovog grada, kada je Skupština Općine Tuzla donijela odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na tuzlanskom području.

Cvijeće i vijence na ceremonijalnom platou Slana banja, Partizanskim brigadama, Zlatnim ljiljanima poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992.–1995., te na groblju civilnih žrtava, položili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Tuzla, kao i boračka i druga udruženja građana.

Nakon toga položeno je cvijeće na spomen-ploču na zgradi u kojoj je održana sjednica Skupštine Općine Tuzla 4. aprila 1992. godine u Kazan-mahali.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podsjetio je da su 4. aprila 1992. godine vijećnici tog doba iz osam partija imali potpuni politički i međunacionalni konsenzus.

- U to doba to nije mogao imati nijedan gradski parlament, ili državni, nijedno tijelo u BiH to nije moglo imati osim Tuzle. To političko jedinstvo svih građana bez obzira na nacionalnu, političku, vjersku i svaku drugu pripadnost pretvorilo se u jedinstvo grada - naglašava Imamović.

Dodaje da je to bila platforma, tako da je grad preživio na način da je kriminalitet bio na desetogodišnjem prijeratnom prosjeku, ističući da nije bilo nijednoga ubistva niti drugog težeg krivičnog djela iz nacionalnih ili političkih pobuda.

Načelnik tadašnje Stanice javne bezbjednosti Tuzla Meša Bajrić kaže da 4. april ima historijsku težinu zbog očuvanja multikulturalnosti tog grada. Tuzla je dragulj i paradigma Evrope, jer nije bilo osveta u periodu stradanja.

-Treba da se ponosimo, očuvano je jedinstvo građana ovog grada, iako su u okolini i neposrednoj blizii dešavali strašni zločin - istakao je.

Podsjetio je da je tadašnji parlament ovog grada prihvatio prijedlog Stanice javne bezbijednosti da se u svakoj mjesnoj zajednici formira ratna stanica policije, koja bi garantirala etnički sastav iz 1991. godine i apsolutno odgovorala nacionalnom sastavu Tuzle.

Ocijenio je također da je to bilo izuzetno važno kako bi se očuvala multikulturalnost, antifašistička tradicija i građanski etos Tuzle.

Tim povodom održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla u tuzlanskom Narodnom pozorištu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.