TUZLANSKI KANTON

Općinama važnije snabdijevanje vodom nego zaštita od poplava

Sprečko polje najčešće na udaru izlijevanja rijeke

Piše: M. MUHAMEDBEGOVIĆ

5.4.2018

Stanovnici naselja nizvodno od hidroakumulacije jezera Modrac gotovo svake godine strahuju od izlijevanja rijeke Spreče, drugih rječica ili bujučnih potoka.  

 Crne slutnje

Nažalost, njihove crne lutnje se u većini slučajeva obistine, a najteže prolaze poljoprivrednici iz Gračanice i Doboj-Istoka, čiji su usjevi u Sprečkom polju prvi na udaru.

Uprkos činjenici da su poplave konstanta svake godine, nedovoljno se radi kako bi se stanje popravilo.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona pojašnjavaju da rijeka Spreča spada u vodotoke prvog reda i da su za uređenje njenog korita zaduženi u Agenciji za vodno područje rijeke Save. Ovo ministarstvo, kažu, zaduženo je za vodotoke druge kategorije.

Napominju da kroz programe vodnih naknada finansiraju projekte vodosnabdijevanja i vodozaštite, ali naglašavaju da su lokalne zajednice dužne kandidirati projekte vodozaštite.

 Prepoznati problem

- Nemamo ništa protiv finansiranja regulacija riječnih korita, ali općine te projekte moraju kandidirati kod Ministarstva. Ne možemo ulaziti u to šta je prioritet neke lokalne zajednice. Na njima je da prepoznaju probleme i žarišta. Ono što oni kandidiraju mi finansiramo – kazala je za „Avaz“ Eldina Mulić, šefica Odsjeka vodoprivrede.

Prema njenim riječima, praksa pokazuje da lokalne zajednice više preferiraju projekte vodosnabdijevanja nego vodozaštite.

1.395.0000  KM uloženo u vodotoke druge kategorije u 2017. godini

1.199.000 KM Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva uložilo u 2016.

542.000 KM resorno kantonalno ministarstvo uložilo 2015. godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.