Na području Kantona slabo se šta radi na regulaciji korita

Općinama važnije snabdijevanje vodom nego zaštita od poplava

M. MUHAMEDBEGOVIĆ
05.04.2018 18:23

Foto: Sprečko polje najčešće na udaru izlijevanja rijeke

Stanovnici naselja nizvodno od hidroakumulacije jezera Modrac gotovo svake godine strahuju od izlijevanja rijeke Spreče, drugih rječica ili bujučnih potoka.  

 Crne slutnje

Nažalost, njihove crne lutnje se u većini slučajeva obistine, a najteže prolaze poljoprivrednici iz Gračanice i Doboj-Istoka, čiji su usjevi u Sprečkom polju prvi na udaru.

Uprkos činjenici da su poplave konstanta svake godine, nedovoljno se radi kako bi se stanje popravilo.

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona pojašnjavaju da rijeka Spreča spada u vodotoke prvog reda i da su za uređenje njenog korita zaduženi u Agenciji za vodno područje rijeke Save. Ovo ministarstvo, kažu, zaduženo je za vodotoke druge kategorije.

Napominju da kroz programe vodnih naknada finansiraju projekte vodosnabdijevanja i vodozaštite, ali naglašavaju da su lokalne zajednice dužne kandidirati projekte vodozaštite.

 Prepoznati problem

- Nemamo ništa protiv finansiranja regulacija riječnih korita, ali općine te projekte moraju kandidirati kod Ministarstva. Ne možemo ulaziti u to šta je prioritet neke lokalne zajednice. Na njima je da prepoznaju probleme i žarišta. Ono što oni kandidiraju mi finansiramo – kazala je za „Avaz“ Eldina Mulić, šefica Odsjeka vodoprivrede.

Prema njenim riječima, praksa pokazuje da lokalne zajednice više preferiraju projekte vodosnabdijevanja nego vodozaštite.

1.395.0000  KM uloženo u vodotoke druge kategorije u 2017. godini

1.199.000 KM Ministarstvo poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva uložilo u 2016.

542.000 KM resorno kantonalno ministarstvo uložilo 2015. godine

NA VRH