TUZLANSKI KANTON

Hrišćanin treba da voli sve ljude, bez obzira na vjeru

Trišić s porodicom: Osjeti se praznična atmosfera ( A. Bajrić)

Piše: M. Mu.

8.4.2018

Imam osjećaj da za sve vjerske praznike, uopšteno, sve stane, da se svi posvete njima, svojoj porodici, radosti i da se u zraku osjeti praznična atmosfera. Toga nam treba više i to neprestano ponavljam, kaže na početku razgovora za „Avaz“ sveštenik Miloš Trišić.

Ovaj rođeni Tuzlak u braku je sa suprugom Bojanom i otac je dvogodišnje kćerkice Ksenije. Uprskos činjenici da se radi o relativno mladom svešteniku, svojim radom i zalaganjem uspješno se pokazao i u Odboru za međureligijsku saradnju u Tuzli.

- Trebamo se truditi da nas praznična atmosfera zadovoljstva i radosti drži cijelu godinu iako, prema nekim našim aršinima, nema možda razloga za neko zadovoljstvo. Ipak, čovjek mora biti zadovoljan onim kako je, da se uzda i nada da će biti bolje. Vaskrs je praznik ljubavi i zbog toga bi svako onaj ko sebe naziva hrišćaninom trebao da voli sve ljude, bez obzira na vjeru i naciju – ističe Trišić.

Kada je u pitanju rad Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Tuzli, ona još pokriva i područje Živinica i Banovića. Naš sagovornik naglašava da po pitanju međuvjerskog života pravoslavni vjernici nemaju nikakvih problema.

- U potpunosti upražnjavamo sve naše vjerske obrede i praznike. Dijelimo ih sa svima i hvala Bogu što je tako. Vjernika, nažalost, ima malo. Većinom su to osobe treće životne dobi. Djeca su otišla trbuhom za kruhom u inostranstvo. S onim ljudima koji su ovdje trudimo se da gradimo jednu zajednicu, da im se uvijek nađemo pri ruci, da ih koliko možemo usrećimo – kaže Trišić.

Problem povrata imovine 

Odnos gradskih vlasti u Tuzli prema SPC-u, tvrdi Trišić, veoma je korektan. Kako kaže, shodno mogućnostima, Grad Tuzla pomaže unapređenju njihovog rada. Međutim, naglašava da se vlasti ne mogu pohvaliti kada je riječ o restituciji imovine.

- Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Tuzli ništa nije vraćeno nakon rata. Istini za volju, pregovaramo s gradskom administracijom, jer smo do Drugog svjetskog rata imali mnogo imovine. Lakše bi bilo i Islamskoj zajednici, Katoličkoj crkvi, ali i nama da funkcionišemo, da pomažemo stanovništvu, da radimo s mladima kada bi nam nekretnine bile vraćene – smatra naš sagovornik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.