TUZLANSKI KANTON

12 Srebreničana dalo živote za slobodu

Polaganjem cvijeća odata počast stradalima

O. MUJKIĆ

10.4.2018


Svečanim postrojavanjem na gradskom šetalištu ispred centralnog šehidskog spomen-obilježja u Srebreniku, na dostojanstven način obilježena je 26. godišnjica formiranja Dobrovoljačke čete.

Kako je istaknuto na prigodnoj svečanosti, Dobrovoljačka četa formirana je 11. aprila 1992. godine i tih prvih dana agresije na BiH, uz Općinski štab TO, predstavljala je najbolje organiziranu vojnu formaciju na području općine.

– Na prvom postrojavanju bila su 84 naoružana dobrovoljaca. Bila je to jedna od najboljih i najpouzdanijih jedinica, prvo u sastavu Štaba TO, a kasnije u sastavu srebreničkih ratnih brigada, čiji su pripadnici tokom cijelog rata iskazivali nevjerovatnu hrabrost na najopasnijim ratištima širom BiH - istakao je Ibrahim Salihović, ratni komandant 211. oslobodilačke brigade i dobitnik najvišeg ratnog priznanja „Zlatnog ljiljana“.

Na linijama odbrane u Smolući, Gradačcu, Brčkom i Čeliću te na ratištima širom BiH 12 boraca Dobrovoljačke čete položilo je svoje živote.

Polaganjem vijenaca na šehidsko spomen-obilježje i učenjem Fatihe odata je počast poginulim braniocima, a nakon toga u planinarskom domu „Lipici“ na Majevici održano je tradicionalno druženje pripadnika ove jedinice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.