JUBILEJI

Prvo profesionalno pozorište u BiH osnovano je u Tuzli

S izložbe fotografija „Profesionalno pozorište u Tuzli 1898.–2018. godine“

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

19.4.2018

Povodom obilježavanja 120 godina od formiranja prvog profesionalnog bosanskohercegovačkog pozorišta u Tuzli koje je 1898. osnovao trgovac Mihajlo Crnogorčević, u utorak je u prostorijama tuzlanskog Narodnog pozorišta otvorena izložba fotografija.

 Cjelokupni rad

Radi se o izložbi fotografija „Profesionalno pozorište u Tuzli 1898.–2018. godine“ koju su za Narodno pozorište priredili uposlenici Muzeja istočne Bosne iz Tuzle.

- Bazirali smo se na to da, prije svega, prikažemo historijat pozorišne umjetnosti kao takve, od njenog nastanka do danas. Prikazane su i fotografije kroz dekade koje su već iza nas, a pokušali smo prikazati cjelokupni rad kroz sve godine postojanja. Cilj nam je da na ovakav način pozorišnu umjetnost približimo najmlađima – kazao je Esaf Lević, direktor Muzeja istočne Bosne u Tuzli.

Prema riječima Nijaza Alispahića, jednog od najvećih živućih bosanskohercegovačkih književnika, dramaturga, pjesnika i teatrologa, 1898. godina je značajna kao godina kada je u našoj zemlji ustanovljeno pozorište.

- To je bilo nešto sasvim skromno. Crnogorčevićeve kćerke, dvije-tri glumice, jedan glumac, njih četvero-petero, počeli su da u Tuzli igraju, pripremaju predstave. Oni su kao profesionalni teatar izdržali dva, dva i po mjeseca. To je ta kratka priča, ima tu dosta podataka – istakao je Alispahić.

Nova predstava

Ovaj jubilej zasigurno je i veći imajući u vidu činjenicu da Narodno pozorište Tuzla priprema još jednu novu predstavu „Mirišu li jorgovani u Njujorku“ prema tekstu Miodraga Žalice, kojom će također biti obilježen ovaj značajan jubilej.



Alispahić: Značajna godina

Mihajlo Crnogorčević: Osnivač Pozorišta

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.