TUZLA

Počela besplatna sterilizacija i kastracija kućnih ljubimaca i lutalica

Ovim projektom je znatno smanjen broj pasa lutalica na ulicama Tuzle

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

20.4.2018

Već desetu godinu zaredom Veterinarska stanica Tuzla, uz finansijsku pomoć Gradske uprave, provodi besplatnu sterilizaciju i kastraciju napuštenih pasa koji potom bivaju sklonjeni s ulice i smješteni u azil za napuštene životinje u Tuzli.

 Preventivna zaštita

- Naša sugestija, koju je Grad prihvatio, bila je da grad prihvati finansijsko zbrinjavanje pasa s ulice i dovozi ih u Veterinarsku stanicu. Mi potom preuzimamo medicinsku obradu životinja, vršimo tretman protiv parazita, preventivnu zaštitu i vakcinaciju. Nakon toga vršimo tretman sterilizacije ili kastracije, zavisno od toga je li riječ o ženki ili mužjaku. Poslije toga psima ugrađujemo čip, nakon čega je životinja spremna na upućivanje u azil. Na ovaj način značajno smo smanjili populaciju napuštenih pasa na ulicama – pojašnjava prof. dr. Jasmin Ferizbegović, direktor Veterinarske stanice Tuzla.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine, uz finansijsku pomoć Fondacije „Dogs trust“, osigurana je besplatna sterilizacija i kastracija vlasničkih pasa.

- Neki vlasnici nisu u stanju platiti hiruršku intervenciju, tako da je ovaj projekt više nego dobrodošao. Svaki dan hirurškim zahvatom budu obuhvaćena dva psa. Uz to, veliki broj građana iz drugih dijelova BiH odlučuje se sve češće za našu Veterinarsku stanicu i usluge koje pružamo – kaže prof. dr. Ferizbegović.

 Odličan rezultat

Ferizbegović naglašava da je za sada postignut odličan rezultat i da tokom hirurške intervencije nijedan pas nije uginuo. Akcija besplatne sterilizacije i kastracije pasa trajat će do ljeta.


 U registru 3.500 pasa

Kada je u pitanju registar pasa, na području grada Tuzle trenutno je registrirano više od 3.500 pasa.

- Tu su nalaze svi podaci o psu, ID broj, adresa, rasa, tako da, ukoliko se desi da pas bude ukraden ili da ga nesavjesni vlasnik izbaci na ulicu, možemo lako doći do podataka kako bi ove osobe bile sankcionirane – ističe naš sagovornik.


Ferizbegović: Medicinska obrada

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.