USPJESI

U Tuzlanskom kantonu zaposleno 50 ljekara i ukinuto plaćanje premije za 140.000 ljudi

Hadžiefendić: Usvojena najšira esencijalna lista lijekova u cijeloj FBiH

E. SKOKIĆ

21.4.2018

Otkako je preuzeo mandat u Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona, dr. Bahrudin Hadžiefendić (SBB) je pošteno zasukao rukave i za tri godine zajedno sa svojim saradnicima ostvario impozantne rezultate u tom sektoru. U vremenima kada sve više mladih i školovanih kadrova odlazi u pečalbu, Hadžiefendićev projekt zapošljavanja doktora medicine i stomatologije i u 2018. godini polučio je konkretne rezultate.

Pozitivno poslovanje

- Prije desetak dana posao je dobilo 50 ljekara i to je nastavak projekta čija je implementacija počela prije dvije godine – kaže ministar Hadžiefendić, koji je posebno ponosan na činjenicu da su UKC Tuzla i Zavod zdravstvenog osiguranja TK ponovno pozitivno poslovali.

- UKC Tuzla je drugu godinu zaredom u plusu. Prošla godina je završena sa više od 500.000 KM suficita, a treba istaći kako je dug prema dobavljačima smanjen za 3,3 miliona KM. Vlada TK i UKC Tuzla su za nabavku dijagnostičke opreme izdvojili 7 miliona KM. Uvedene su i nove procedure, od kojih bih izdvojio operaciju patoloških lezija na mozgu koje se izvode na Klinici za neurohirurgiju – kaže on.

Zahvaljujući suficitu u Zavodu zdravstvenog osiguranja u 2017. godini od oko 12 miliona KM, Vlada TK je na jednom od posljednjih zasjedanja usvojila najširu i najbolju esencijalnu listu lijekova u cijeloj FBiH, koja sadržava ukupno 1.141 lijek.

 Proces akreditacije

- Također, zahvaljujući suficitu u ZZO TK, a na prijedlog Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini TK, za oko 140.000 stanovnika iz različitih kategorija ukinute su premije obaveznog zdravstvenog osiguranja – kaže Hadžiefendić, koji je izrazio svoju radost što je Opća bolnica „Dr Mustafa Beganović“ u Gračanici uspješno okončala proces akreditacije i da taj isti postupak uskoro očekuje sve klinike UKC-a Tuzla.

 Sufinansiranje vantjelesne oplodnje

U mandatu ministra Hadžiefendića prvi put se sufinansira medicinski potpomognuta oplodnja i to sa 3.000 KM za prvi i 2.000 KM za drugi pokušaj.

- Osnovano je i prvo odjeljenje za medicinski potpomognutu oplodnju na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, a riječ je o prvom odjeljenju takve vrste u javnoj - zdravstvenoj ustanovi. Moram istaći i da smo na UKC-u proveli i projekt energetske efikasnosti na bolnici „Gradina“ te da ćemo sve to implementirati i na Klinici za dječije bolesti u ovoj godini – zaključuje ministar Bahrudin Hadžiefendić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.