TUZLANSKI KANTON

Univerzitet Tuzla: Izdali 1.647 diploma i imenovali 196 asistenata, docenata, profesora...

Rektorat Tuzlanskog univerziteta: Školovanje na teret budžeta TK ostvario 1.391 student

Piše: E. SKOKIĆ

26.4.2018


Poslije izuzetno turbulentnog perioda u 2017. godini, u kojoj su dužnost rektora Univerziteta u Tuzli obavljali prof. dr. Samir Nurić i prof. dr. Zumreta Kušljugić te aktuelna rektorica prof. dr Nermina Hadžigrahić, ta visokoškolska ustanova, koja egzistira od 1976. godine, poslovnu 2017. godinu okončala je uspješno, odnosno ostvareni prihodi pokrili su stvorene obaveze.

Izmjene zakona

Stoga je i Izvještaj o radu Univerziteta u Tuzli usvojen na sjednici Vlade TK, a ne kao prethodnih godina, kada su odbijani, što se reflektiralo na izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

- Ukupni prihodi iznose 29,1 milion KM, a rashodi 29,8 miliona maraka. No, iz prethodne godine prenesena su sredstva u iznosu od 5,5 miliona KM te je Univerzitet u Tuzli u 2017. godini raspolagao sredstvima u iznosu od 34,3 miliona KM – navodi u izvještaju Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

U 2017. godini Jusuf Džihanović je imenovan za direktora Studentskog centra, Jasmina Berbić je ostala na poziciji generalnog sekretara, Nedret Kikanović je postao član Senata Univerziteta na prijedlog Privredne komore TK, dok je Nermina Hadžigrahić imenovana za rektoricu u mandatnom periodu od četiri godine.

- U akademskoj 2016./2017. godini na prvu godinu prvog ciklusa studiranja upisana su 1.193 redovna studenta ili 16 manje u odnosu na broj kandidata koji su položili prijemni ispit. Školovanje na teret budžeta TK ostvario je 1.391 student, a status samofinansirajućih studenata ima njih 784. Imamo i 18 vanrednih studenata – navodi se u Izvještaju o radu koji je usvojen na sjednici Vlade TK.

 Počasno zvanje

U prošloj akademskoj godini izdato je ukupno 1.647 diploma, a Senat Univerziteta u Tuzli je donio 196 odluka o izboru kandidata u naučno-nastavna/umjetničko-nastavna i saradnička zvanja, od toga: 47 asistenata, 43 viša asistenta, 40 docenata, 43 vanredna profesora, 23 redovna profesora te jedno počasno zvanje – profesor emeritus. Na Univerzitetu u Tuzli ukupno je radno angažirano 700 osoba.

Upravni odbor  

Upravni odbor Univerziteta u Tuzli konstituiran je u punom sazivu u septembru 2017. godine na mandatni period od četiri godine. U UO su Amir Šabačkić (predsjednik), Suad Halilčević, Šehval Lapandić, Izet Gazdić, Abid Omerović, Sandira Eljšan, Zehrudin Osmanović, Franc Andrejaš i Noris Sakić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.