VLADA TK U 2018. godini izdvojeno 100.000 KM iz kantonalnog budžeta

Za kulturne manifestacije pet puta više novca nego lani

E. SKOKIĆ
27.04.2018 09:11

Foto: Sufinansiranje pozorišnih, književnih, muzičkih, plesnih i drugih manifestacija ( Ilustracija)

Vlada Tuzlanskog kantona će u 2018. godini sa 100.000 KM podržati kulturne manifestacije, što je u poređenju sa 2017. godinom čak pet puta više. Podsjetimo, lani su kulturne manifestacije u TK podržane sa 20.000 KM.  

 Tribine i simpoziji

- Sufinansirat ćemo tradicionalne i druge značajne pozorišne, književne, muzičko-scenske, muzičke, plesne, muzejske, likovne, galerijske i arhivske manifestacije. Također ćemo finansirati tribine, simpozije i programe, ukoliko projekti koji se kandidiraju afirmiraju kulturu, kulturno stvaralaštvo i kulturno-historijsko naslijeđe Tuzlanskog kantona i doprinose njegovom očuvanju, uključuju programe međunarodne saradnje, znači obilježavanje godišnjica rada ustanova kulture i obrazovanja, te nisu prethodno sufinansirani - navodi Slavena Vojinović, ministrica kulture, sporta i mladih TK.

Dodaje da zbog ograničenog iznosa sredstava podnosilac zahtjeva može predložiti jedan projekt za manifestacije kulture od interesa za Tuzlanski kanton, za koji se može dodijeliti maksimalno 4.000 KM.

 Pomoć za domaćinstva

Vlada TK je dala saglasnost na Odluku o sufinansiranju troškova električne energije u 2018. godini u izbjegličkim naseljima, odnosno kolektivnim smještajima. Ukupno za ovu namjenu predviđeno je 108.000 KM, a odlukom je određen iznos od 25 KM s uračunatim PDV-om po jednom domaćinstvu u toku cijele godine.

- Sufinansiranje troškova električne energije je utvrđeno za raseljena lica čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 14 posto prosječne neto plaće u Tuzlanskom kantonu iz prethodne godine, odnosno 107,38 KM – pojašnjavaju u Vladi TK.

 “FINra” može upisati 100 studenata

Vlada TK je dala saglasnost na Odluku Senata Visoke škole za finansije i računovodstvo „FINra“ Tuzla o broju studenata za upis na odobreni studijski program u prvu godinu dodiplomskog studija u akademskoj 2018./19. godini. U akademskoj 2018./19. godini na studijskom programu Finansije i računovodstvo planiran je upis od 50 redovnih studenata i 50 vanrednih studenata, što ukupno iznosi 100 studenata.

Ekonomsko-socijalno vijeće

Imenovani su i članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća TK u ime Vlade TK. U ovo tijelo imenovani su ministar privrede Osman Puškar, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mufid Klinčević, ministar finansija Miralem Nuhanović i ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Sandra Memić.

Tagovi

Kultura budžet
NA VRH