ZDRAVLJE

U Tuzli ukazali na važnost vakcinisanja

Avaz.ba

30.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Krajem prošle sedmice održana je panel-diskusija pod nazivom „Vakcinacija: Odgovornost pojedinca i zajednice“, čime je okončan niz aktivnosti koje su uslijedile u samoj sedmici, ali i prije nje, u okviru projekta „Zdravlje i vakcinacija“, čiju organizaciju potpisuje Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini, lokalni komitet Tuzla.

Prije same Sedmice imunizacije aktivnosti su krenule već početkom godine, tačnije od januara, anketiranjem stanovništva o njihovim stavovima i mišljenjima kada je u pitanju tema vakcinisanja.

Ubrzo nakon toga je snimljen i promotivni video kampanje pod nazivom DINO, koji je dostupan svima na internetu i koji ima za cilj prenošenje poruke o važnost vakcinisanja djece, kao i o svim posljedicama nevakcinisanja. Da bi se na što kvalitetniji način bilo ko mogao upustiti u razradu ove tematike, održani su i edukacija za studente na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, koja je bodovana od Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, kao i takmičenje za srednjoškolce, koje je okupilo više od 90 timova iz cijelog kantona.

Sama sedmica imunizacije je započela javnom akcijom „I ja sam vakcinisan“, koja je održana na Trgu slobode, s ciljem okupljanja što većeg broja različitih populacionih grupa i poticanja na važnost koje vakcine imaju u održavanju zdravlja.

Prisutni su mogli ostaviti svoje poruke i trag na zidu te time dati svoju podršku onima kojima je ona najpotrebnija odnosno djeci. Centralnu aktivnost je predstavljala panel diskusija pod nazivom „Vakcinacija: Odgovornost pojedinca i zajednice“.

Panel je održan u prostorijama hotela ''Tuzla'' na kojem je bilo više od 200 gostiju, zvanica i učesnika. Pozvani govornici su predstavljali različite oblasti iz područja zdravstva, nauke i javnog života koje su srodne temi vakcinisanja, s ciljem davanja odgovora na sva pitanja, nedoumice i argumente koje su učesnici panela imali. Panel, kao i prethodne aktivnosti projekta bio je potpuno otvoren za sve zainteresirane kao i sve one koji imaju različita mišljenja kada je u pitanju ova tema, s ciljem kreiranja kvalitetne platforme za dijalog i razmjenu mišljenja.

Ovim projektom se završava prva sedmica imunizacije u Tuzli, uz želju organizatora da se poruka njihove kampanje i dalje nastavi širiti putem slogana: ''Volite. Pazite. Imunizirajte!''


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.