ZDRAVSTVO

Trudnicama u TK će biti refundiran novac za skupe injekcije

Neke pacijentice moraju primati ove injekcije i dva puta na dan

E. SKOKIĆ

2.5.2018


Ministarstvo zdravstva TK, Zavod zdravstvenog osiguranja TK i Univerzitetsko-klinički centar Tuzla u 2018. godini iznašli su način na koji će trudnice besplatno dobivati injekcije „claxan“ ili „clivarin“. Ove injekcije koriste trudnice s dijagnosticiranom trombofilijom i venskom trombozom, a za spasonosni lijeka za majku i bebu u apotekama na području TK potrebno je izdvojiti oko 300 KM mjesečno.

 Široka primjena

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić (SBB), zajedno sa menadžmentom Zavoda zdravstvenog osiguranja i UKC Tuzla, utanačio je model propisivanja i izdavanja potrebnog lijeka.

- „Clexan“ i „clivarin“ imaju izuzetno široku primjenu u medicini i ova odluka se odnosi na pacijentice s rizičnom trudnoćom. Dogovorili smo model distribucije injekcija. Naime, u saradnji sa ljekarskim konzilijem Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koji će davati svoje mišljenje, pacijentice s rizičnom trudnoćom injekcije će moći podizati besplatno u bolničkoj apoteci. Ponavljam da se ova odluka odnosi samo na pacijentice s rizičnom trudnoćom, jer niskomolekularni heparin ima svoju veliku primjenu u medicini – kaže ministar Hadžiefendić.

Valja podsjetiti da je Skupština TK jednoglasno usvojila odluku da se problemi pacijentica s rizičnom trudnoćom napokon riješe, a Ministarstvo zdravstva je vrlo brzo reagiralo i u saradnji sa ZZO TK i UKC Tuzla iznašao model distribucije injekcija.

Stvaranje tromba

Koliko je značajna primjena „clexana“ ili „clivarina“ u rizičnoj trudnoći govori podatak da postoje i pacijentice koje zbog težine dijagnoze moraju primati ovakve injekcije i dva puta na dan, a u slučaju izostanka ovog heparinskog lijeka dolazi do stvaranja tromba te prekida dotoka krvi između majke i nerođene bebe. U takvim slučajevima dolazi do pobačaja ili nedovoljnog razvoja ploda. Inače, trombofilija može biti stečena ili urođena, a testiranje je moguće obaviti na UKC-u Tuzla.

 Biološka terapija  

Zahvaljujući Ministarstvu zdravstva TK, samo na području ovog kantona u FBiH se provodi biološka terapija kod pacijenata s reumatoidnim artritisom. Tom terapijom se mladi i sposobni ljudi vraćaju na radna mjesta, a u TK se ova terapija pruža unazad dvije godine. Zbog toga je Ministarstvo zdravstva TK, s Hadžiefendićem na čelu, nedavno dobilo zahvalnicu od Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa.


Hadžiefendić: Dogovoren model distribucije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.