HUMANOST

Mršić: Spremni smo ustupiti svoje prazne kuće za smještaj sirijskih izbjeglica

A. Bajrić

Piše: A.H

2.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Blizu stotinu Roma porijeklom iz Starog Sela kod Kalesije, koji su nakon rata život nastavili u Evropi i Americi, ovog 1. maja okupilo se u svom selu da zajednički proslave prvomajske praznike.

Riječ je o selu čiji su stanovnici nekad važili za dobre i vrijedne domaćine i zanatlije, a koji, nakon rata, bez obzira na obnovljene kuće i imanja, u svoje selo navraćaju tek povodom praznika, svadbi...

- Okupili smo se ovdje sa svojim porodicama. Kad je počeo rat, našli smo se na raznim stranama svijeta, ima nas u svim evropskim zemljama, u Americi, i svi radimo i svi dobro živimo. Bez obzira na to što smo vani, što je većina naših starih pomrla, mi ne zaboravljamo svoje selo, svoje korijene i zato se svake godine okupljamo u svom selu – kazao nam je Mustafa Mršić, koji sa svojom porodicom živi u Austriji i koji je jedan od inicijatora okupljanja staroselskih Roma u Kalesiji.

I Mustafa, kao i mnogi njegovi rođaci i komšije, nakon rata su u Starom Selu izgradili nove moderne kuće koje su za vrijeme njihovog boravka u inozemstvu uglavnom prazne.

- Mi Romi smo široke duše i još šireg srca. Dosta nas je spremno ustupiti svoje kuće za smještaj sirijskih izbjeglica, dok im se ne nađe neko trajnije rješenje. Mi dobro znamo kako je biti izbjeglica, nemati svoj dom. Hvala Bogu napravili smo kuće i u situaciji smo da možemo pomoći na ovaj način - kazao nam je Mršić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.