VLADA TK

Nakon obuke za zavarivače posao će dobiti 80 ljudi

Povećana potreba za zavarivačima u Tuzlanskom kantonu

Piše: M. MUHAMEDBEGOVIĆ

10.5.2018

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na program dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače, a u cilju njihovog zapošljavanja.  

 Okvirne potrebe

Kako je naglašeno na jučerašnjoj (utorak) pres-konferenciji, u proteklom periodu u razgovoru sa predstavnicima nekoliko preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona koje zapošljavaju zavarivače identificirane su okvirne potrebe za certificiranim zavarivačima u 2018. godini. Tom prilikom je u ovim preduzećima utvrđena potreba za oko 80 certificiranih zavarivača.

Za realizaciju programa bit će potrebno 170.000 KM. Iznos od 120.000 maraka osigurat će Federalni zavod za zapošljavanje putem programa sufinansiranja zapošljavanja 2018, dok su sredstva u iznosu od 50 hiljada KM planirana u budžetu Tuzlanskog kantona za ovu godinu.

 Četiri tipa

- Imajući u vidu činjenicu da na području Tuzlanskog kantona postoji konstantna potreba za certificiranim zavarivačima, Ministarstvo privrede i Služba za zapošljavanje TK odlučili su se za pripremu ovog programa, a sve u cilju zapošljavanja nezaposlenih osoba. Kroz ovaj program planirana su četiri različita tipa zavarivanja, tako da će iznos sufinansiranja biti od dvije i po do tri i po hiljade KM – pojasnio je Suad Mehinović, predstavnik Ministarstva privrede.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.