TUZLA

Za završetak Centra za autizam nedostaje još 250.000 KM

Za rekonstrukciju zgrade u kojoj će boraviti autistična djeca zatražit će pomoć i od općina

E. SKOKIĆ

11.5.2018


Vlada Federacije BiH ispoštovala je preporuku Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH i donijela odluku o izdvajanju 150.000 KM za nastavak gradnje Centra za autizam u Tuzli, prvog takve vrste na prostorima tog entiteta.  

Dobili obećanje

Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece s autizmom (URDOSA), ističe kako su Grad Tuzla, odnosno Vlada TK, u svojim budžetima za 2018. godinu predvidjeli izdvajanja od 50.000 KM odnosno 100.000 KM.

- Faktički imamo osiguranih 300.000 KM ili 60 posto potrebnih sredstava za gradnju centra. Nedostaje nam još nekih 250.000 KM, ali, bez obzira na taj problem, mi ćemo krenuti sa izvođenjem radova čim sredstva Vlade FBiH, Vlade TK i Grada Tuzla budu operativna – kaže Sadiković.

Udruženje roditelja djece s autizmom u pregovorima je s ostalim jedinicama lokalne samouprave u TK i imaju obećanja da će u finansiranju gradnje prijeko potrebnog centra učestvovati općine Gradačac, Živinice, Banovići, Gračanica...

- Nama, dakle, nedostaje 250.000 KM i ako to podijelimo sa 12 općina u TK, radi se o iznosu od po 20.000 KM za svaku lokalnu zajednicu. Moram reći, nažalost, općine koje ne budu učestvovale, a nakon što centar bude završen, morat će plaćati boravak autistične djece u centru, a to će im, vjerujte mi, biti znatno veći izdaci – upozorava Sadiković.

Ipak, Sadiković i drugi roditelji vjeruju kako će Centar za autizam biti gotov i da će njihova djeca napokon dobiti neophodan smještaj i stručnu brigu.

 Traže garanta

- Mi ćemo, čim 300.000 KM bude na računu resornog ministarstva, tražiti raspisivanje tendera i odabir najboljeg ponuđača, odnosno izvođača radova. Uplatit ćemo taj novac, a pokušati od Vlade TK isposlovati odluku da oni budu garanti preostalog dijela trenutno neophodnih sredstava ukoliko se, ne daj Bože, jedinice lokalne samouprave ogluše na naše apele i da se ta nedostajuća sredstva izvođaču radova isplaćuju retroaktivno – zaključuje Sadiković.

 Za rad centra godišnje će trebati 1,4 miliona KM 

Nakon što Centar za autizam otvori svoja vrata posao u toj instituciji pronaći će najmanje 30 visokoobrazovanih ljudi. Centar će raditi u tri smjene, a štićenici centra imat će prostor za boravak, hranu i stručnu pomoć. Procjenjuje se da će se za JU „Centar za autizam“ na godišnjem nivou izdvajati oko 1,4 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.