VLADA TK

Milion maraka za obnovu korita Jale

Rijeka Jala u Tuzli: Neophodna rekonstrukcija korita

M. Mu.

12.5.2018

Za projekte iz oblasti vodoprivrede Vlada Tuzlanskog kantona ove godine odredila je 10,5 miliona KM.

Otpadne vode

Prioriteti ove godine bit će projekti izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata, regulacije korita, objekti za zaštitu voda, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i drugi projekti.

Između ostalog, ove godine planirano je da se uloži i milion maraka za rekonstrukciju korita rijeke Jale u Tuzli. Tako će na otplatu kredita za projekte vodosnabdijevanja u Teočaku, Kalesiji i Čeliću biti potrošeno više od 540.000 KM. Za sufinansiranje rada postrojenja za tretman otpadnih voda oko 200.000 maraka, dok je za radove na zaštitnim vodnim i vodnim objektima planirano više od pet miliona KM.

- Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nadležno je za vodotoke druge kategorije, Agencija za vodno područje rijeke Save za vodotoke prve kategorije u koje spada i rijeka Spreča. Svi ostali vodotoci su druge kategorije i u vlasništvu su općina i grada. Oni biraju projekte i prioritete – istakla je Elvira Salihović, pomoćnica ministra za vodoprivredu, šumarstvo i ekonomsko-finansijske i opće poslove.  

 Izborna pa radna

Od 10,5 miliona KM, koliko bi ove godine trebalo biti uloženo u projekte iz oblasti vodoprivrede, više od 4,5 miliona KM su prihodi od općih i posebnih naknada koje pripadaju Tuzlanskom kantonu. Iz ranijeg perioda u ovu godinu preneseno je skoro šest miliona maraka, pa bi tako ova godina, koja je i izborna, trebala obilovati infrastrukturnim radovima, između ostalog, i u oblasti vodoprivrede.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.