GRAČANICA

Prvo mjesto za predstavu “Najbogatiji vrabac na svijetu” iz Sarajeva

Pobjednički ansambl dječije dramske grupe Katoličkog školskog centra “Sveti Josip”

H. ČALIĆ

15.5.2018

U organizaciji JU BKC i Centra za dramski odgoj, u Gračanici je prošlog vikenda održan 21. festival dječijeg teatra Bosne i Hercegovine. Mladi glumci pristigli iz 12 bh. gradova, od Trebinja, Mostara, Viteza, Sarajeva, Tuzle, Bugojna, Srebrenika i domaćina Gračanice, dva dana su se takmičili u izvedbi komada koje su pripremili sa svojim pedagozima, mentorima, nastavnicima.  

 Težak zadatak

Žiri u sastavu Bogdan Simić iz Lutkarskog pozorišta “Cvrčko” iz Ugljevika, Vahid Duraković, dječiji pjesnik iz Bugojna, i rediteljica Mirela Trepanić iz Gračanice imao je težak zadatak, odabrati i proglasiti najbolje, jer djeca su se svojski trudila da se iskažu. Na kraju je odlučeno da se dodijeli čak 11 nagrada u raznim kategorijama.

 - Najboljom u cjelini proglasili smo predstavu “Najbogatiji vrabac na svijetu” u izvedbi dječije dramske grupe Katoličkog školskog centra “Sveti Josip” iz Sarajeva. To je uistinu bila najkompletnija predstava s jednostavnom temom, bajkom prilagođenom dječijem uzrastu – kazala je članica žirija Mirela Trepanić.

Nagradu za scenski govor dobio je Dino Hamidović za ulogu pisca u predstavi „Najbogatiji vrabac na svijet“. Nagrada za ansambl igru dodijeljena je predstavi „Mali princ“ dječijeg studija Mostarskog teatra mladih, koji je također nagrađen i za funkcionalan izbor muzike.

Predstava „Zlatna guska“ Dječijeg pozorišta „Eko Art“ Bugojno dobila je nagradu za uspješno kombiniranje formi pokret-lutka-naracija.

Nagradu za razigranu partnersku igru za uloge kuhara i pomoćnika kuhara dobili su Ognjen Stojak i Katarina Petrović iz predstave „Trnoružica i hrabri vitez“ Gradskog kazališta mladih Vitez. Predstava „Alisa u zemlji čudesa“ Katoličkog školskog centra „Sv. Franjo“ Tuzla nagrađena je za vizuelni identitet i funkcionalan izbor muzike.

Nagrada za umjetničko-pedagoško vodstvo dobile su Ana Dolić i Ivana Mostarac iz Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ Sarajevo.

Najveća vrijednost

- I ovaj put Gračanlije su bile dobri domaćini djeci iz cijele Bosne i Hercegovine. Najveća vrijednost Festivala su nova dječija poznanstva, prijateljstva i druženje. To stalno potenciramo - kazao je Nedžad Peljto, direktor Festivala i direktor JU BKC.


Najbolji glumci Kurt i Popadić  

Na Festivalu su dodijeljene i dvije nagrade za najboljeg glumca. Jedna je pripala Sinu Kurtu za ulogu vrapca Čupavka u predstavi „Najbogatiji vrabac na svijet“ Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ Sarajevo. Drugu nagradu je osvojio David Popadić za ulogu kapetana Piplfoksa u predstavi „Kapetan Džon Piplfoks“ teatra „Male stvari“ Trebinje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.