GODIŠNJICE

Raskrsnica na kojoj je četvrta vojna sila Evrope polomila zube

E. Sk.

15.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+13

Foto: A. Bajrić

Borci Tuzle obilježili su 26. godišnjicu odbrane grada od velikosrpske agresije. Tog 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska Malta velikosrpski agresor je prvi put polomio zube u sjeveroistočnoj Bosni, nakon što su od Brčkog do Vlasenice na krvav način okupirali dijelove međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Upravo u kontekstu 15. maja 1992. godine moraju se uvažavati historijski fakti koji govore da je u Batkovićima kod Bijeljine još 1. aprila otvoren koncentracioni logor za nesrpsko stanovništvo te da su okupirani Brčko, Bijeljina, Zvornik, Bratunac, Vlasenica...

- Kako se manipulira BiH i osporava njena državnost tako se manipulira odbranom Tuzle i 15. majem. Gola je istina da su rezervisti s Ozrena došli u pljačku magacina Teritorijalne odbrane i da smo ih spriječili u odvoženju naoružanja. Također, važno je napomenuti da je 12. maja formirana tzv. Vojska Srpske RBiH i da su do 15. maja već počinjeni strašni zločini - kaže Meša Bajrić, načelnik tadašnje Službe javne bezbjednosti Tuzla.

Predratni, ratni i poratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić, uprkos odlukama Haškog tribunala, koji je ocijenio da se na Brčanskoj Malti nije dogodio ratni zločin, ni 26 godina poslije tragedije na raskrsnici, odnosno odbrane grada, nije slobodan čovjek.

- Meni je dovoljno duga i široka BiH, ali zbog nekih potjernica meni i drugim ljudima je ugroženo osnovno ljudsko pravo - prvo na slobodu kretanja. Opstrukcije, rekao bih, pravi Tužilaštvo BiH, jer ja od 1992. godine insistiram da se Brčanska Malta procesuira, ali za sada ništa od toga - kaže Bešlagić.

Mirza Ahmić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Tuzla, ističe da dvije istine ne postoje te da je 15. maja odbranjena Tuzla.

- Svjedoci smo načina na koji je kolona napuštala kasarnu. Najodgovorniji za tragediju na Brčanskoj Malti je onaj ko je upravljao kolonom i njegovi potčinjeni. Oni su naredili da vojnici budu na buradima sa naftom ili municijom i upravo u tim eksplozijama najviše ljudi je i poginulo - ističe Ahmić.

Nikad nije bilo provokacija

Delegacije iz bh. entiteta RS nisu došle u Tuzlu da bi obilježile dan pogibije vojnika u koloni. Razloge je, kako su obrazložili, sigurnosne prirode.

- Nikad niko njima ovdje nije rekao nijednu ružnu riječ. Čak smo predlagali da zajedno položimo cvijeće, jer mi razumijemo bol svake majke. Ali... Tog 15. maja branioci Tuzle su pomagali ranjenim vojnicima, odvozili ih na klinički centar... Odgovorni za ovu tragediju su oni koji su upravljali kolonom - zaključuje Ahmić.

Šta je rekao Zdravko Čolić

Nekadašnji gradonačelnik Selim Bešlagić parafrazirao je izjavu koju je Zdravko Čolić dao srbijanskim medijima.

- Rekao je da je Tuzla jedina sačuvala duh multikulturalnosti i multietničnost u najtežim vremenima. Spomenuo je da sam na čelu grada bio ja. Zar im trebam i dalje bilo šta objašnjavati nakon ovakve izjave - kazao je Bešlagić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.