TUZLANSKI KANTON

Sapna će dobiti centralno spomen-obilježje

U toku je prva faza izgradnje spomen-obilježja

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

17.5.2018

Ovih dana u Sapni su počeli radovi na izgradnji centralnog spomen-obilježja koje će biti posvećeno svim poginulim pripadnicima Armije Republike BiH s područja općine Sapna i drugih mjesta koja gravitiraju s ovom općinom.  

Spomenik će, također, biti posvećen i bošnjačkim civilima ubijenim u junu 1992. godine na Bijelom Potoku, nedaleko od Zvornika, kada je zvjerski likvidirana 671 osoba.

- Sapna je jedna od rijetkih općina koja nema centralno spomen-obilježje. Odlučili smo da to promijenimo. Kada radovi budu okončani, imat ćemo u centru općine jedno lijepo spomen-obilježje, koje će nas podsjećati na naše šehide – kaže nam Zudin Mahmutović, načelnik općine Sapna.

Prema njegovim riječima, Općina je izgradila idejni projekt koji bi trebao koštati oko 170.000 KM. Finansijeri su, kaže Mahmutović, osim Općine, Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica te Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Tri faze 

Spomen-obilježje bit će građeno u tri faze. Ove godine planiran je završetak prve i druge faze, dok će treća faza, faza tzv. finih radova, zbog nedostatka novčanih sredstava biti nastavljena naredne godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.