TUZLANSKI KANTON

Švedski mirovnjaci u novoj akciji doniranja opreme i sprava

Avaz.ba

17.5.2018

Grupa bivših švedskih pripadnika UN-a, s Gustavom Frödingom i Pijom Bodénom na čelu  realizirala je još jednu uspješnu akciju doniranja opreme i sprava Gimnastičkom klubu “Tuzla”.

Gustav i Pia su u toku agresije na BiH, ali i poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, boravili u BiH kao pripadnici “plavih šljemova”, a prije dvije godine su, zahvaljujući Jasni Omerefendić–Alispahić, njihovoj prijateljici, dostavili prvi kontingent sportske opreme.

- Za nas je ova oprema dragocjena, iako korištena i iako je u prosjeku po desetak godina starosti, jer oprema koju mi koristimo je u prosjeku stara od 40 do 50 godina. Ovog puta od naših prijatelja iz Švedske dobili smo i veliki broj gimnastičkih trikoa, koji će biti podijeljeni našim članovima – kaže profesor Almir Atiković, predsjednik GK “Tuzla”. 

Gustav i Pia nisu krili oduševljenje što su ponovo u Tuzli. Zajedno s njima bili su i Erik von Essen i Roland Strombeck. Naime, Gustav je na mopedu prevalio 1.600 kilometara i stigao iz Švedske do Tuzle, dok su Pia, Erik i Roland vozili kamion u kome je bila gimnastička oprema.  

- Prvo sam brodom došao do sjevernog dijela Poljske, a onda do Berlina pa preko Češke, Austrije, Slovenije i Hrvatske stigao u BiH. Nisam imao nikakvih problema, a ovo iskustvo ne može se riječima iskazati, ako ga sami ne doživite – kaže Gustav Fröding. 

Njemu i njegovim kolegama mnogo znači saradnja s GK “Tuzla”, a u ovim proteklim godinama poznanstvo s profesorom Atikovićem i timom njegovih trenera preraslo je u prijateljstvo. 

- Sve moje dosadašnje misli o BiH i Tuzli bile su vezane za rat. Ovo je lijep povratak u BiH, jer imamo mogućnost da se na lijep način povežemo s ljudima u Tuzli – kaže Pia Bodén.

Kada je riječ o uspostavljanu saradnje, profesor Atiković ističe kako će tri članice tuzlanskog kluba ići na usavršavanje u Švedsku, te da će takmičari iz Švedske doći u uzvratnu posjetu.

- Dogovorili smo međunarodnu saradnju s prijateljima iz Švedske. I naši treneri idu u švedske klubove, gdje usvajaju nova znanja koja kasnije primjenjuju u našem klubu. Naš osnovni problem je prostorni kapacitet, jer dvorana koju koristimo zadovoljava prostornu cjelinu za jednu gimnastičku spravu. Ipak, snalazimo se na razne načine, a imamo pozive da ovaj bazični sport oživimo u Banovićima, Srebreniku i Živinicama. Vidjet ćemo – kaže profesor Atiković, predsjednik GK “Tuzla”.

Interesovanje ogromno

Profesor Atiković ističe kako je interesovanje za gimnastiku ogromno, ali da prostorni kapaciteti, odnosno nedostatak prostora za treniranje, uveliko limitira njihovo članstvo.  

- U naš klub su uključena i djeca s poteškoćama u razvoju. Svakom su vrata otvorena, ali, nažalost, institucije koje bi trebale prepoznati značaj gimnastike za razvoj djece nisu nas na adekvatan način podržale – kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.