TUZLA

Održan maraton za stradale na tuzlanskoj Kapiji 1995. godine

Fena

25.5.2018

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje stradalim na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine završen je 4. memorijalni maraton 'Kapija 2018', gdje su učestvovali maratonci iz Hrvatske i BiH. Cilj utrke je skretanje pažnje javnosti na stravičan događaj koji se desio u Evropi u 20. stoljeću.

Kemal Bukvić smatra da uopće nije bitan broj učesnika, nego poruka da Kanton ima dan žalosti.

- Ali, zašto nema Federacija BiH dan žalosti povodom ovog stradanja, zašto nema cijela Bosna i Hercegovina. Zašto se Kapija ne obilježava u Zagrebu, Beogradu, Podgorici, zašto ne u Skoplju ili Ljubljani, u bivšim glavnim gradovima pojedinih republika - izjavio je Bukvić.

Sa građanima su svoje osjećaje podijelili i učesnici maratona.

Kada Delić-Selimović rekla je da je maratonska trka sjećanje na sve ono što se desilo na Kapiji.

- Naklon do poda svim učesnicima, pretrčati relaciju od Orašja do Tuzle u dvije etape, ali zna se koji je razlog trčanja i učesnici su na neki način danas pokazali poštovanje prema onome što se desilo na Kapiji - navela je.

Elvir Rakipović četvrtu godinu trči maraton.

- Ja se ježim dok pričam o ovom događaju koji se dogodio na današnji dan 1995. godine. Toliki broj nevinih žrtava, mladih. Normalno da je fizički naporno, a i vremenski uvjeti nisu najpogodniji za trčanje, ali imali smo dobru pratnju i uz trkače iz same Tuzle lijepo smo obavili - poručio je Rakipović.

Za Dževada Malkića je to neka vrsta hodočašća.

- Ovo teško pada emotivno, meni prvenstveno, jer sam iz Srebrenice. Mi odavde svake godine krećemo za Srebrenicu i za Vukovar, tako da kada dolazimo ovdje, meni teško pada. Za mene je ovo neka vrsta hodočašća - naglasio je.

Veliku podršku dali su Ministarstvo unutrašnjih poslova TK i RS, a pokrovitelj manifestacije su bili Grad Tuzla, Općina Orašje i Općina Srebrenik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.