VIDEONADZOR

Tuzlu 'čuva' 20 kamera, snimci pomažu i policiji

Uže gradsko jezgro je već osam godina pod videonadzorom

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

30.5.2018


Već osam godina područje grada Tuzla, tačnije uže gradsko jezgro, parkovi, trgovi, kompleks Panonskih jezera, šetalište Slana Banja, kulturno-historijski objekti, veći dio pješačke zone, raskrsnica i ostalih saobraćajnica pokriven je sistemom videonadzora.  

Održavanje i upravljanje

Za održavanje i upravljanje sistemom nadležno je Javno preduzeće „Saobraćaj i komunikacije“, koje trenutno ima instalirano 20 kamera, što je, smatraju iz ovog preduzeća, za sada zadovoljavajuće. Oni i grad Tuzla u sistem videonadzora uložili su oko 150.000 maraka.

- Lokacije koje su u sistemu videonadzora jasno su obilježene tablama, tako da je građanima, vozačima i turistima stavljeno do znanja da su ta područja pod nadzorom kamera. Samo prisustvo kamera uveliko je povećalo sigurnost naših građana i saobraćaja, zaštitu njihove imovine te kulturno-historijskih vrijednosti grada – smatraju u preduzeću „Saobraćaj i komunikacije“.

 Izuzimanje snimaka

Preduzeće s Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ima potpisan sporazum, pri čemu se u slučajevima potrebe snimci s nadzornih kamera izuzimaju i koriste kako bi se, eventualno, otkrio počinilac nekog kaznenog djela, riješila neka tuča, krađa, provala ili saobraćajna nesreća.

 Pohrana u arhiv

U prostorijama preduzeća „Saobraj i komunikacije“ nalazi se i petnaestak monitora na kojima se svakodnevno prate dešavanja. Sve se pohranjuje u arhivi, gdje ostaje od sedam do deset dana, a ukoliko je potrebno i duže.


U sistem uloženo 150.000 maraka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.