VLADA TK

Hadžiefendić: Novi kolektivni ugovor unapređuje standard uposlenih u zdravstvu

Fena

29.5.2018

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je odluku o prihvatanju teksta kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području ovog kantona.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić je na konferenciji za medije nakon sjednice Kantonalne vlade izjavio da je po ovom ugovoru povećan koeficijent za obračun plaće od 0,6 za ovu godinu.

Smanjeno je i radno vrijeme radne sedmice sa 40 sati na 37,5, a također je povećana satnica sa 2,31 KM na 2,41 KM.

- Novi kolektivni ugovor znatno unapređuje standard uposlenih u zdravstvenom sistemu TK, prije svega doktora medicine, ali i svih ostalih zaposlenih - ocijenio je Hadžiefendić.

Podsjetio je da je prošlogodišnji kolektivni ugovor koštao 6,7 miliona dodatnih novčanih sredstava, a ovogodišnji će koštati oko devet miliona KM.

Prema njegovim riječima, povećanjem koeficijenta satnice i smanjenjem radnog vremena osnovna plaća specijaliste bez dodataka će biti 1.908 KM, plaća subspecijaliste 1.988 KM, plaća doktora medicine koji tek počinje s radom će biti 1.630 KM.

Resorni ministar je podsjetio da je Vlada TK prošle godine prva u FBiH potpisala granski kolektivni ugovor, koji je važio do marta ove godine.

Govoreći o najavljenom štrajku Sindikata doktora medicine i stomatologije TK, rekao je da je ovo povećanje satnice, kako je dogovoreno ranije, načelno prihvatio i ovaj sindikat, uz dodatak da se u februaru 2019. godine otpočnu novi pregovori u skladu s finansijskim stanjem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Dodao je da je nakon postignutog razgovora zatraženo ispunjenje novih zahtjeva, nakon čega je Sindikat najavio štrajk.

Potpisivanje ovog kolektivnog ugovora između Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH i Vlade TK bit će upriličeno danas.

Ovaj kolektivni ugovor stupa na snagu od narednog mjeseca, a zdravstveni radnici na području TK po novom kolektivnom ugovoru će dobiti plaću u julu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.