GRAČANICA

Husići i ovce ostali u minskom polju jer nemaju gdje

H. ČALIĆ

2.6.2018

Braća Elvedin i Mehmed Husić, čije je stado prije devet dana nastradalO u eksploziji mine na lokaciji Ćetovije u Gornjem Skipovcu, desetak kilometara od Gračanice, ostala su u minskom polju jer sa 200 ovaca nemaju gdje.

Husići su njivu koja je minirana uzeli u desetogodišnji zakup od Milana Topalovića koji živi u Modriči. Tu su podigli šatore i fromirali stado ovaca, od čega su izdržavali porodice i, kako kažu, drugog izbora nemaju jer su prije pet godina ostali bez posla.

U eksploziji mine Prom 1 ubijeno je 20 ovaca, deset je teško ozlijeđeno i one su morale biti zaklane, a 10 je zadobilo lakše povrede.

Elvedinov i Mehmedov otac Ibrahim kaže da su im demineri potvrdili da se njiva nalazi u obilježenom minskom polju, što je potvrdio i šef Službe civilne zaštite u Gračanici Mustafa Bajić.

- Oni su i dalje ostali na tom mjestu. Sa stadom od oko 200 ovaca ovamo, u selu, nemaju kuda, nemaju ovce čime ishraniti. Još su u tom Skipovcu, na istoj parceli. Nadaju se da više mina nema i čuvaju se. Moraju od nečega živjeti. Te ovce su im jedini izvor prihoda i nemaju izbora - kazao je Ibrahim. 




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.