GRADAČAC

Obilježen Dan formiranja 107. viteške motorizovane brigade

Z. Matkić

8.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

U organizaciji Saveza boračkih organizacija općine Gradačac danas je na Centralnom spomen-obilježju pod nazivom „Sloboda Kapije BiH za slobodu BiH“ održana svečana manifestacija povodom 9. juna – Dana formiranja 107. viteške motorizovane brigade.

- Ovo su dani sjećanja, istine i opomene da se zlo nikada više ne dogodi i ne ponovi. Ovim skupom želimo odaslati poruku mira današnjoj mladosti i budućim generacijama - rečeno je na svečanoj manifestaciji.

Nakon intoniranja himne BiH, učenja Jasina, delegacije boračkih udruženja, političkih stranaka, Oružanih snaga BiH i Vlade Tuzlanskog kantona položile su cvijeće ispred spomenika šehida i poginulih boraca 107. viteške motorizovane brigade.

Prigodnim govorima građanima su se obratili: Sedat Zulić, predsjednik SBO Gradačac, Sadan Imamović, ratni načelnik 107. viteške motorizovane brigade i Edis Dervišagić, općinski načelnik. Svojim recitalima svečanost su upotpunili učenici osnovnih škola.

Branitelji Gradačca, borci 107. viteške motorizovane brigade su u sadejstvu s jedinicama 2. korpusa ARBiH i jedinicama HVO-a Bosanske Posavine branili i odbranili Gradačac u proteklom ratu. Svoj doprinos dali su u borbama na najtežim ratištima u Bosni i Hercegovini. Njih više od 1.000 je poginulo, a više hiljada ranjeno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.