PROTESTI

Vlada TK spremna na sastanak s predstavnicima Sindikata doktora medicine

FENA

8.6.2018

Vlada Tuzlanskog kantona spremna je nastaviti razgovore s predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK te već u ponedjeljak organizirati sastanak s predstavnicima tog sindikata, saopćeno je iz Vlade TK. 

Ističu da su već u pet navrata razgovarali s predstavnicima ovog sindikata, ali da su oni na svaki sljedeći sastanak dolazili s novim zahtjevima.

- Na posljednjem sastanku, koji je održan 27. aprila, Vlada je bila spremna ispuniti skoro sve zahtjeve o kojima se do tada razgovaralo. Prije svega, to se odnosi na zahtjeve za 37,5 časovno sedmično radno vrijeme i povećanje koeficijenta za 0,6, uz saglasnost ugovornih strana da se nakon 15. 2. 2019. godine, u roku od osam dana, pokrenu pregovori o povećanju koeficijenata naviše za dodatnih do 0,6, u skladu s finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Također, bilo je dogovoreno i potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije. Ovaj dogovor parafirali su ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić i predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid - navodi se u saopćenju.

Dodaju da su i poslije tog sastanka predstavnici Sindikata nastavili s "ultimativnim dodatnim zahtjevima", što je dovelo do toga da je "Sindikat sam sebe isključio iz daljnjih razgovora i blokirao cijeli proces."

Iz Vlade još jednom ističu da su spremni na dijalog u kojem sve strane otvorene za kompromis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.