HUMANOST

Akcija u Dedićima kod Srebrenika: Dobri ljudi grade kuću bolesnoj Rahimi Suljkić

Nova i stara kuća Rahime Suljkić

O. MUJKIĆ

10.6.2018

Teško bolesna Rahima Suljkić (66) iz Dedića kod Srebrenika već godinama živi u izuzetno teškim materijalnim i stambenim uvjetima, koji nisu dostojni čovjeka. U staroj kući koju je naslijedila od majke, boravi sama, a s obzirom na to da je duševni bolesnik, nije u stanju osigurati sebi ni minimalna sredstva za preživljavanje.

Srušen strop

Uz nedostatak osnovnih prehrambenih namirnica, najviše brige joj zadaje dotrajala kuća, koja prijeti da se potpuno sruši.

– U jednoj prostoriji su još prije dvije godine popucale dotrajale drvene grede, nakon čega se srušio veći dio stropa. Nakon ove havarije, ostala mi je samo jedna sobica, mada ni ona, zbog dotrajalih podova, nije sigurna za boravak. No, zbog teške materijalne situacije, prinuđena sam da živim u toj prostoriji – kaže Suljkić.

No, zahvaljujući dobrim ljudima, mukama ove bolesne žene, koja svake večeri sa zebnjom liježe u postelju u ruševnoj kućici, uskoro će doći kraj.

Medžlis Islamske zajednice Srebrenik, u saradnji s Udruženjem “Oaza” iz Tuzle i Mjesnom zajednicom Dedići, započeo je početkom aprila gradnju nove kuće. Ovih dana je u toku završno unutrašnje uređivanje.

Uz organizatore akcije, koji su osigurali počena sredstva u iznosu od skoro 8.500 maraka, ovaj projekt pomogli su i Humanitarna organizacija “Emmaus” iz Doboj-Istoka i brojni privredni kolektivi i pojedinci sa područja općine.

Iako nedostaje sredstava za unutrašnje uređenje, Muhamed ef. Mehmedović, koordinator ove akcije, vjeruje da će novosagrađena kuća biti spremna za useljenje najkasnije do Bajrama.

Nedostaje hrana

No, i dalje je potrebna pomoć dobrih ljudi. Nedostaju joj frižider, adekvatan namještaj, peć i ostali kućanski predmeti, a kako nema penziju ni stalnu socijalnu pomoć, nedostaju joj i najosnovnije prehrambene namirnice.

Uplate na žiroračun 

Svi oni koji žele dati prilog za preostale radove na unutrašnjem uređenju nove kuće i za kupovinu namještaja i hrane, novac mogu uplatiti na žiroračun MIZ Srebrenik kod “Vakufske banke”. Broj je 1603600036332554, s naznakom za Rahimu Suljkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.