ŠTRAJK

Ljekari u TK najavili da će dati otkaze: Odluka o reprezentativnosti u rukama Ministarstva za rad i socijalnu politiku

Fotografija sa protesta u Tuzli

E.Sk.

18.6.2018

Ljekari s područja Tuzlanskog kantona, okupljeni u Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, najavili su da će u utorak krenuti s davanjem otkaza u zdravstvenim ustanovama gdje su zaposleni.

Na takav potez su ih, kako navode, nagnali potezi Vlade TK koja ni poslije sedam mjeseci pregovora nije s njima potpisala kolektivni ugovor. U Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije navode kako od Vlade TK ne traže ništa što njihove kolege nisu dobile u drugim kantonima, a to je reprezentativnost i potpisivanje kolektivnog ugovora.

Međutim u Vladi TK ističu da su nedavno potpisali kolektivni ugovor s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu. Prema tumačenju Vlade TK potpisani dokument u velikoj mjeri odgovara zahtjevima i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, ali ga predstavnici ovog sindikata ne prihvataju.

Inače, u posljednje dvije godine ukupna primanja uposlenika u zdravstvu povećana su za 16.1 milion KM, a prosječna plaća ljekara za mjesec jul 2018. godine bit će veća za 303 KM.

Suljić nanosi štetu UKC Tuzla

U saopćenju rukovodstva UKC-a koje čine pomoćnici direktora i načelnici organizacionih jedinica, najoštrije je osuđeno, kako je navedeno, iznošenje u javnost grubih neistina kojima Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora, nanosi štetu ugledu ove zdravstvene ustanove i svih koji su u njoj zaposleni te nepotrebno unosi nemir među pacijente.

- Prepuštajući odluku o zakonitosti bilo čijeg postupanja organima koji su za to nadležni, osjećamo moralnu obavezu javno reći da tvrdnje dr. Suljića da direktor UKC-a provodi torturu nad radnicima ove ustanove, počevši od načelnika klinika, te da kažnjava navodnu neposlušnost, najblaže rečeno ne odgovaraju istini - navedeno je u saopćenju.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.