PRIČA UTORKA

Lejla Memić i Erna Kovačević: Želimo završiti fakultet pa sreću tražiti u svojoj zemlji

H. ČALIĆ

19.6.2018

Devetnaestogodišnje učenice i drugarice Lejla Memić i Erna Kovačević su učenice generacije u svojim školama. Lejla je najbolji đak u Gimnaziji “Dr. Mustafa Kamarić”, a Erna u Mješovitoj srednjoj školi (MSŠ) - smjer elektrotehničar. Obje su bile učenice generacije u osnovnim školama Malešići i Miričina.  

 - Sasvim slučajno sam se opredijelila za MSŠ i to smjer elektrotehnike. Nisam puno razmišljala o tome šta ću upisati. Otac mi je električar pa ja pošla njegovim putem. Znala sam da mi to neće biti osnovno zanimanje, jer je ono nekako više za muškarce - kaže Erna.

Lejla kaže da se odlučila za gimnaziju jer smatra da ta škola daje naviše općeg znanja.

 - Nisam se bojala za ocjene, volim matematiku, biologiju, hemiju, sve. Uz redovnu nastavu, obje smo se trudile da postignemo i dobre rezultate iz vannastavnih aktivnosti, na takmičenjima - priča Lejla.

Lejla u Sarajevu planira upisati stomatologiju, a Erna u Tuzli elektrotehniku. Nadaju se da će zasigurno ploviti i brucoškim vodama te da će fakultete završiti u roku, a ističu da ne planiraju ići iz svoje zemlje.

- Svoju sreću planiramo graditi u svojoj Bosni i Hercegovini - kazale su nam jednoglasno djevojke.

 Nije slučajno  

Memić ističe da uspjeh i titula najboljih u generaciji nisu došli slučajno, već je trebalo godinama marljivo raditi.

- Potrebno je pravilno rasporediti vrijeme, boriti se i znati zbog čega redati samo petice punih 12 godina - dodaje Kovačević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.