ODLUKE

Hraniteljske porodice u Tuzlanskom kantonu i dalje će dobivati 460 KM mjesečno

Hraniteljske porodice imaju veće benefite za djecu od institucija

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

20.6.2018


Uprkos odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine iz marta ove godine kojom se naknada za hranjenike umanjuje za 73 KM, Vlada Tuzlanskog kantona je odlučila da visina naknade ostane na prošlogodišnjem nivou te će hraniteljske porodice, kao i do sada, dobivati 460 maraka.  

Pravi način  

- U prošloj godini i u prva tri mjeseca ove godine taj iznos je bio u visini od 460 maraka. Vlada Kantona je donijela odluku da se ne mijenja visina mjesečne naknade kada je u pitanju naknada za tradicionalno hraniteljstvo. Smatramo da je ovo pravi način da se da podrška samom procesu hraniteljstva u Tuzlanskom kantonu te na taj način da se podrži i akcioni plan TK kada je u pitanju realizacija reformske agende – poručila je Sandra Memić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je registrirano oko 140 hraniteljskih porodica.

 Zaštita djece

- Evidentan je i smanjen broj hranitelja s obzirom na cjelokupnu situaciju. Tako da je to još jedan način da motiviramo sve hranitelje da pristupe tom procesu. Po konvencijama o pravima djeteta, to je jedan od najboljih načina, odnosno, porodičnih modela zaštite djece – pojašnjava ministrica Memić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.