TUZLANSKI KANTON

Hadžiefendić: Osigurali smo 9,4 miliona KM za uvećane plaće

Piše: E.Sk

19.6.2018

U posljednje dvije godine izdvajanja za plaće uposlenika u zdravstvenim ustanovama na području TK su uvećana za 16,1 milion KM, a u trenucima kada je zdravstveni sistem TK ocijenjen najboljim u FBiH događa se nezadovoljstvo članova Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

- Problem reprezentativnosti je u isključivom domenu Ministarstva za rad i socijalnu politiku, koje na svojim plećima ima i dvije presude Kantonalnog suda u Tuzli koje će oni, vjerovatno, rješavati u narednom periodu. Kada je riječ o najavljenim otkazima, u utorak do 13 sati Ministarstvo zdravstva TK je zaprimilo izvještaje iz domova zdravlja u Kladnju, Banovićima, Tuzli, Sapni, Gračanici, Gradačcu, Doboj-Istoku i Čeliću te Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Opće bolnice Gračanica i Banje “Ilidža” u Gradačcu i u kojima je navedeno da im nije dostavljen nijedan otkaz ugovora o radu. 

Izvještaje nismo dobili iz Lukavca, Živinica, Srebrenika i Teočaka. Moram reći kako je Ministarstvo zdravstva u proteklom periodu činilo maksimalne napore na poboljšanju standarda uposlenika u tom sektoru i da smo u ovoj godini osigurali 9,4 miliona KM koja će biti usmjerena na plaće s utvrđenim koeficijentima za povećanje i kod doktora medicine i stomatologije. Načelno je bilo dogovoreno da u februaru naredne godine nastavimo pregovore o novom povećanju plaća - kaže ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić.

Zbog štrajka ljekara kolegij Skupštine TK za petak je zakazao hitnu sjednicu.  

Na sjednici Skupštine TK hitnog karaktera, kako saznajemo, najvjerovatnije će se zatražiti od nadležnih institucija autentično tumačenje zakona koje je dovelo do problema u TK, jer zakoni koji se primjenjuju u drugim kantonima nisu primjenjivani u TK, zbog čega najveću štetu trpe građani, a zatim i cjelokupan zdravstveni sektor koji je, ponavljamo još jednom, ocijenjen kao najbolji i najefikasniji na području cijele FBiH.  

Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK, kazao je kako je ova stranka svoj stav o pitanju reprezentativnosti sindikata za područje djelatnosti doktora medicine i stomatologije iznijela još u julu 2016. godine, kada je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potpisao rješenje o utvrđivanju reprezentativnosti tog sindikata.

- I u kontekstu trenutnih zbivanja žestoko smo zabrinuti zbog situacije u kojoj se našlo Kantonalno ministarstvo rada i socijalne politike, a posebno građani zbog najavljenih otkaza ljekara u zdravstvenim ustanovama. 

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić je činio sve što je u njegovom domenu da se situacija u zdravstvenom sektoru, koji je najkvalitetniji u cijeloj FBiH, smiri te da se doktori vrate svom poslu. Mi smo uz doktore, a samim tim uz pacijente i narod - prenio je stav SBB-a TK Hadžimehmedović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.