TUZLANSKI KANTON

Meho Beton vratio se kući, liječenje nastavlja u Turskoj?

Meho s komšijom Osmanom, koji ga je izvukao iz vatre ( H. Čalić)

H. ČALIĆ

20.6.2018

Za nešto manje od mjesec navršit će se duga godina teške borbe za život 13-godišnjeg Mehmeda Šabića, kojeg su odmila prozvali Meho Beton, iz mahale Čiriš u Gračanici.  

Dječak se kobnog 15. jula prošle godine našao u plamenu koji je buknuo u šupi ispred kuće, a samo pukom srećom u blizini se našao komšija Osman Adžemović (63), koji je bez imalo dvoumljenja skočio u vatru i Mehi spasio život.

Od tog trenutka, kad su i ljekari mislili da mu nema spasa, jer mu je izgorjelo 67 posto tijela, Mehini roditelji bili su bitku da mu, uz ljekare, spase život. Lani je rođendan 23. jula Meho dočekao u dubokoj komi na klinici u Zagrebu, a ove godine će ga, prema svemu sudeći, dočekati kod kuće ili u klinici u Turskoj.

- Kad se sjetimo kako je dijete bilo toliko jako pa izdržalo više od 70 narkoza i desetak teških operacija, onda vidimo da se borba isplatila. Ali, ostalo je još rada, treba ispravljati prste lijeve šake, pa i rada na desnoj ruci, estetici lica, uha. Poslali smo zahtjev jednoj klinici u Turskoj, da vidimo mogu li oni to uraditi i koliko će koštati - kaže dječakova majka Albinka.

Zahvalnica spasiocu

Nakon što je saznao da je njegov spasilac Osman Adžemović nedavno dobio općinsko priznanje “Zlatnu značku” za podvig, Meho mu je i sam uručio zahvalnicu.

- Draga su mi oba priznanja, ali mi je Mehina zahvalnica malo draža, jer je to dijete odraslo u našoj mahali, svima nam je drag - kazao je Adžemović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.