APSURDI

Radoslav Kovačević pet godina čeka na namirenje štete

E. SKOKIĆ

21.6.2018

Pet godina Radoslav Kovačević iz Tuzle čeka na provođenje pravosnažne presude Općinskog suda u Tuzli. Njemu je 2011. godine u naselju Ljubače ukrade automobil Golf 5.

 Razvaljena brava

Dvije godine kasnije Općinski sud Tuzla je Mirzeta Mustafića osudio na šest mjeseci zatvora zbog krađe automobila te mu je naložio da vlasniku izmiri pričinjenu štetu u iznosu od 673 KM.

- Mirzet Mustafić mi je razvalio bravu na vratima i volanu, a šteta u ovlaštenom servisu je procijenjena na 673 KM. U rješenju Općinskog suda stoji da je on dužan da mi namiri štetu, ali mi je sutkinja Alma Mulabdić rekla kako ja moram ispitati s kakvom imovinom Mustafić raspolaže i da joj nakon toga dostavim podatke – kaže za „Avaz“ Radoslav Kovačević.

Pet godina je proteklo od pravosnažnosti presude, a Kovačević ima još pet godina roka da naplati svoja potraživanja.

 Formalna rješenja

- Sud mora preispitati svoje rješenje ili neka se oglase i kažu da nemaju instrumente kojim će kriminalce prisiliti da izmire svoje obaveze te da oni donose samo formalna rješenja koja niko ne provodi. Pokušao sam angažovati i advokate, ali i oni su skeptični prema mom slučaju. Uglavnom, sve se svodi na to da ja moram prikupljati podatke o njegovoj imovini, iako nisam ovlaštena i službena osoba. Vjerujte da je ovo smiješno, ali istinito – tvrdi Kovačević.

 Specijalista za krađe  

Radoslav Kovačević kaže da često sreće Mustafića te da mu nije poznato je li izdržao kaznu zatvora.

- Kasnije sam saznao da je on specijalista za krađu Mercedesa, BMW-a i Golfova. Automobile je krao u grupi s još dvojicom muškaraca iz Zvornika. Ovi iz Zvornika su dobili mjesec pritvora, dok je Mustafić osuđen, uz napomenu da mi mora izmiriti štetu. Pet godina nakon presude meni šteta nije namirena – kaže Kovačević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.