HISTORIJSKI DAN

Vlada TK dala saglasnost: Potpisan Kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije

E. Sk.

26.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto: A. Bajrić

Vlada TK je na današnjoj sjednici dala saglasnost Ministarstvu zdravstva TK, dr. Bahrudinu Hadžiefendiću (SBB) da potpiše Kolektivni ugovor sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije.

- Danas je historijski dan za doktore medicine i stomatologije s područja TK. Prvi put, poslije sedam godina od našeg osnivanja, ulazimo u priču da možemo sami sebe da zastupamo, što je historijsko djelo – kazao je dr. Admir Suljić, potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Pitanja vezana za radno-pravni status su regulirana potpisanim ugovorom. Kada je riječ o materijalnom statusu, odnosno plaćama, svi uposlenici u zdravstvenom sistemu TK će imati uvećana primanja u julu 2018. godine.

- Meni je drago ako sam bio sudionik, kako kaže dr. Suljić, tog historijskog potpisivanja Kolektivnog ugovora. Današnji dan je kruna obavljenih pregovora. Sa Sindikatom smo usaglasili jedno prijelazno rješenje, a to je da doktori medicine i stomatologije mogu crpiti reprezentativnost s federalnog nivoa – kaže ministar Hadžiefendić.

U posljednje dvije godine materijalni status uposlenika u zdravstvenom sistemu TK poboljšan je s dodatnih 16,1 milion KM, a u toku je i nabavka višemilionske dijagnostičke opreme koja će biti garant boljih usluga za pacijente.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.