REFUNDACIJA

Trudnice u Tuzlanskom kantonu će imati pravo na besplatne injekcije “clexanea” ili “clivarina”

“Clexane” i “clivarin” imaju izuzetno široku primjenu u medicini

E. SKOKIĆ

29.6.2018

Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja TK predviđena su novčana sredstva za refundiranje troškova za nabavku niskomolekularnih heparina za trudnice, odnosno injekcije „clexanea“ ili „clivarina“ koje koriste trudnice kod kojih je dijagnosticirana trombofilija.

Ljekarski konzilij

Cijena spasonosnog lijeka za majku i bebu u apotekama na području TK iznosi oko 300 KM mjesečno.

- „Clexane“ i „clivarin“ imaju izuzetno široku primjenu u medicini i ova odluka se odnosi na pacijentice s rizičnom trudnoćom. Dogovorili smo model distribucije injekcija. Naime, u saradnji s ljekarskim konzilijem Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koji će davati svoje mišljenje, pacijentice s rizičnom trudnoćom injekcije će moći podizati besplatno u bolničkoj apoteci. Ponavljam da se ova odluka odnosi samo na pacijentice s rizičnom trudnoćom, jer niskomolekularni heparin ima svoju veliku primjenu u medicini – kaže ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić (SBB).

Koliko je značajna primjena „clexanea“ ili „clivarina“ u rizičnoj trudnoći govori podatak da postoje i pacijentice koje zbog težine dijagnoze moraju primati ovakve injekcije i dva puta na dan, a u slučaju izostanka ovog heparinskog lijeka dolazi do stvaranja tromba te prekida dotoka krvi između majke i nerođene bebe.

 Razvijanje ploda

U takvim slučajevima dolazi do pobačaja ili nedovoljnog razvijanja ploda. Inače, trombofilija može biti stečena ili urođena, a testiranje se može obaviti na UKC-u Tuzla.

 Kako ostvariti pravo  

Nabavka i preuzimanje lijekova („clexane“ i „clivarin“) vršit će se samo u bolničkoj apoteci JZU UKC Tuzla. Pravo se ostvaruje na osnovu nalaza ljekara specijaliste ginekologa iz perinatološke ambulante i/ili otpusnog pisma i konzilijarnog mišljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Za aplikaciju niskomolekularnih heparina nije potreban nadzor medicinskog osoblja JZU UKC Tuzla.


Hadžiefendić: Model distribucije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.