U radnju Kiseljačanina Jasmina Puščulovića stariji dolaze na brijanje, mlađi na štucovanje brade

ZANATI Završio za bricu i otvorio radnju

U radnju Kiseljačanina Jasmina Puščulovića stariji dolaze na brijanje, mlađi na štucovanje brade

Jasmin Puščulović iz Kiseljaka jedan je od rijetkih koji se usudio da živi od zanata pa se odlučio da postane – brico. Srednju školu za frizere završio je u Kiseljaku, a zanat brice izučio je u Visokom. Jasmin će u avgustu napuniti 20 godina, a u Kiseljaku ima svoju radnju i već je na glasu kao iskusan i pouzdan brico. 

Cijene usluga

- Kada sam išao na zanat, gazda kod kojeg sam radio bio je vrlo zadovoljan mojim radom, a bilo je i govora da radim kod njega nakon završetka srednje škole. Ipak, odlučio sam se da otvorim salon u svom Kiseljaku. Nikada nisam odlazak van BiH gledao kao opciju i neko rješenje. Od zanata se može pristojno živjeti - govori nam Puščulović.

Kao registrirani zanatlija obavlja poslove brice, odnosno zakonom mu je dozvoljeno samo šišanje i brijanje. Cijene se kreću od 3 do 5 KM.

Zanat brijača ili popularnije brice danas se tretira kao stari zanat u nestajanju, ali Jasmin kaže da mu mušterija ne nedostaje.

Zadovoljne mušterije

- Uglavnom na brijanje, koje traje oko 15 minuta, dolaze ljudi srednjih godina i stariji koji su navikli na to odranije. Ipak, ima i mlađih koji dođu, ali oni uglavnom traže da im se brada oblikuje ili štucuje. Na šišanje dolaze svi, od mališana pa do komšije Bajre, koji ima više od 90 godina - kaže nam za kraj Jasmin i dodaje da mu je zadovoljstvo mušterija njegovim radom najbitnije.

Trud se isplati  

Puščulović dodaje da smo došli upravo u vrijeme kada njegov salon slavi dvije godine rada.

- Vjerujte, svaki početak je težak, ali uz volju, trud i pošten rad može se uspjeti. Bilo je teško početi, ali uz podršku porodice uspio sam - kaže Puščulović.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH