TUZLA

U obnovu zgrade „Sodaso“ bit će uložena 4 miliona KM

Zgrada „Sodaso“ je do protesta 2014. godine bila sjedište Kantona

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

4.7.2018

U obnovu zgrade „Sodaso“, koja je do februarskih protesta 2014. godina bila sjedište Vlade Tuzlanskog kantona, bit će uložena četiri miliona maraka. 

Stalna prijetnja

Podsjetimo, zgrada je zapaljena i devastirana tokom demonstracija u februaru 2014. godine te otad ova zgrada nema nikakvu funkciju, osim što je stalna prijetnja za sigurnost ljudi i imovine.

Početkom juna Služba za inspekcijske poslove Grada Tuzle naredila je da se s ove zgrade poskidaju razbijena i nerazbijena stakla.

S obzirom na to da vlasnički odnosi nisu bili riješeni, nije se moglo ranije početi s obnovom objekta. Tek nedavnom presudom Kantonalnog suda u Tuzli stvoreni su uvjeti za eventualno renoviranje.

Tako je Vlada Tuzlanskog kantona najavila obnovu ovog zdanja, što bi omogućilo da se po završetku adaptacije u zgradu ponovo smjeste organi vlasti Tuzlanskog kantona.

 Zaštićen ulaz

- U prvom redu bit će zaštićeni ulaz u prizemlje i prozori u prizemlju, postavljene rabic mreže, uklonjene reklame sa tri zida fasade, uklonjeni vanjski klima-uređaji i nosila te kompletno čišćenje i uklanjanje krhotina i napuklih stakala uz uklanjanje svih unutrašnjih roletni ili kablova s prozorskih okvira na zgradi "Sodaso" – navode iz Kantonalne vlade.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.